El coronavirus està impactant més en les dones

CCOO Catalunya considera que el percentatge de dones confirmades o sospitoses de patir el coronavirus és força més elevat que el d’homes, sent la hipòtesi principal que són les més implicades en sectors essencials amb atenció directa a persones afectades per aquesta malaltia.

Segons el sindicat, les dones han realitzat les seves tasques sense una organització de la feina ni una protecció adequades per controlar els contagis, en condicions de precarietat, segons el manifest “Sense desigualtats i amb salut”, coincidint aquest dijous amb el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones.

Segons la seva opinió, el confinament ha impactat en l’augment de la divisió sexual de la feina i no ha tingut un impacte significatiu en la corresponsabilitat entre l’home i la dona, amb un augment de les càrregues de treball i teletreballant combinant treball remunerat i de cures.

Des d’aquesta organització sindical han remarcat el paper de les xarxes socials d’ajuda mútua liderades per dones, que, segons CCOO, en moltes ocasions cobreixen el buit d’un sistema d’atenció social que jutgen molt precari.

Aquest sindicat també ha destacat que la violència de gènere ha estat una realitat durant el confinament i que ha estat més difícil l’atenció a les dones i als nens que la pateixen, oferint la dada que en aquest període les trucades al servei d’atenció a les dones que pateixen la violència ha pujat un 60%.

Així mateix, segons CCOO, durant la crisi sanitària s’han produït vulneracions de drets com a indicis de violència obstètrica no justificada en no aplicar l’epidural a mares com a previsió d’un futur desproveïment o no permetre la lactància materna directa a les mares amb Covid.

També exigeixen que cap estat d’alarma posi fi a les reduccions de jornada i les mesures i els plans d’igualtat, que es posin tots els recursos necessaris per atendre totes les consultes ajornades per la COVID, que les ajudes socials tinguin perspectiva de gènere o que s’implantin mesures d’ajuda per a les persones que tenen cura de persones dependents, entre d’altres.