Descomptes, competicions internacionals i noves activitats inauguren la temporada d’esquí d’Andorra

Avatar photo

Els responsables d’Ordino–Arcalís, Grandvalira i Vallnord presenten inversions considerables en un acte a Barcelona

Jordi Gispet (17/11/2021). Optimisme de les grans estacions d’esquí andorranes de cara a l’inici de la nova temporada d’hivern, fixada i prevista per al dia 3 de desembre, en vistes sobretot al pont de la Puríssima. Un llançament acompanyat d’inversions milionàries i de difusió com la que aquest matí ha tingut lloc en una trobada amb la premsa al centre mateix de la ciutat de Barcelona. Hi han intervingut Juan Ramon Moreno, director general de Grandvalira-NEVASA, el complex que inclou les estacions de Soldeu, Pas de la Casa i Ordino-Arcalís; Josep Marticella, director general de Vallnord – Pal Arinsal; i Betim Budzaku, director general d’Andorra Turisme.

El tancament del darrer exercici econòmic va resultar en unes pèrdues quantificables de fins a 11 milions d’euros. El volum de facturació va ser només el 12% del que estava previst. Unes xifres causades merament per la situació sanitària general que enguany vol mirar de revertir-se amb noves inversions adreçades a tot tipus de públic. Les previsions meteorològiques acompanyen, amb vistes d’una intensificació del fred els propers dies, sobretot a cotes altes, que hauria de permetre l’acumulació de neu de bona qualitat de cara al tret de sortida de l’esquí al Principat. No hi haurà limitacions d’accés, però sí actualització de la normativa en funció de l’evolució de les dades de salut. El certificat COVID, de moment, no serà obligatori per l’activitat a l’exterior, però sí per accedir a aquells recintes d’oci o de restauració coberts.

Les novetats 2021-2022

Grandvalira impulsarà enguany una política de preus dinàmics, i serà la primera estació del sud d’Europa en aplicar-la. Les reserves prèvies, via internet, tindran un descompte del 15% deduïble a les tarifes de forfaits que oscil·laran en funció de la demanda i del nombre d’usuaris. El complex cerca el foment de l’ús de nous mitjans digitals, com la seva pròpia aplicació, que permetrà, per exemple, obtenir la descripció completa de característiques de pistes o de restaurants in situ. El domini, que comprèn 240 quilòmetres esquiables, obrirà també un jacuzzi a 2.350 metres d’altitud, un complex d’Après-Ski (un espai d’oci amb oferta gastronòmica i cultural) de 2.000 metres quadrats de superfície i una arquitectura adaptada a l’entorn, i nous circuits d’esquí de muntanya i de raquetes de neu que permetran la connexió entre les valls i pics diversos. A nivell de transport s’obriran 10 cabines noves de trasllat a pistes des d’Encamp, i dues noves línies d’autobús. La cirereta la posarà una altra activitat: la Bubble Experience, un sopar al mig del bosc que variarà la ubicació en funció de la demanda i les necessitats.

A Vallnord, el complex que comprèn les estacions tradicionals de Pal i d’Arinsal, s’eixamplarà l’oferta de circuits d’orientació i s’oferiran activitats alternatives com ho són les Moonbikes (motos de neu elèctriques) o el nou simulador, un joc d’esquí interactiu per a poder també semi-esquiar fora d’horaris o de temporada. Les instal·lacions milloraran així mateix la potència dels seus canons de neu, que tindran capacitat per cobrir, de manera artificial, el 70% del seu domini en cas d’escassetat.

Les principals cites esportives

L’esquí alpí, l’snow, l’esquí de fons, el Free Style, l’esquí de muntanya, les raquetes de neu o el descens en BTT són les principals modalitats esportives que fomenten els grans complexos del món d’hivern. Les escoles n’incentiven la pràctica, i les competicions són importants per captar públic i també per enganxar a nous aficionats. Els tres esdeveniments internacionals més importants que tindran lloc a Andorra enguany seran les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí (Soldeu, 14 – 20 de març), la Copa del Món de Quilòmetre Llançat (Grandvalira, 31 de març) i la Copa del Món UCI de BTT (que es disputarà entre el 12 i el 17 de juliol a Vallnord). Ordino – Arcalís acollirà també, del 30 de gener al 5 de febrer, el Freeride World Tour, una competició que ja s’ha assegurat la seva permanència els propers 5 anys. Tot amb vista a la candidatura presentada perquè Andorra pugui ser la seu dels Mundials d’Esquí Alpí que se celebraran el 2027.

La política de difusió de la pràctica esportiva, possibilita d’altra banda, encara que fins al moment de manera un xic modesta, un pla d’ajudes per aquells menuts i adolescents amb menor capacitat adquisitiva. Això es tradueix en beques per poder accedir a baix cost al pla de formació dels clubs de tecnificació, i packs gratuïts per al transport a l’hora de pujar i baixar de pistes.

Compromís, a mitges, per la preservació del medi natural

Vallnord obrirà enguany un parc solar que permetrà la generació del 37% de l’energia que consumeix tota l’estació. Ordino – Arcalís, a tocar de la Reserva de la Biosfera de la Vall d’Ordino, promourà entre els centres de restauració la compra i venda de productes andorrans, fet que es tradueix en una baixa implicació pel que fa a emissions de diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle. Unes accions vàlides i innovadores per avançar cap a un canvi de model que, tanmateix, encara no té en compte un dels seus punts més essencials. L’augment de la inversió, de les infraestructures i de la capacitat, al marge del concepte omnipresent i fals en moltes ocasions de la “sostenibilitat”, comporta un increment progressiu tant d’emissions, com també de contaminació. No hi ha cap compromís en aquest sentit per part dels grups empresarials de deixar d’ocupar, o destruir en un futur, més hectàrees de paisatge natural.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vic tornarà a l’edat mitjana amb el retorn del Mercat Medieval

Notícia següent

Limitacions d’estacionament al carrer del Mirador d’Encamp

Notícies relacionades