Illa Glòries ultima els detalls per convertir-se en la primera promoció d’habitatge de la renovada plaça de les Glòries. Es preveu que al llarg d’aquest estiu es faci el lliurament de claus als primers veïns i veïnes dels habitatges en règim de lloguer assequible i social, i posteriorment es lliurin els habitatges en dret de superfície. D’aquesta manera, Illa Glòries ja esdevindrà una realitat per a les més de 800 persones que hi viuran.
El passat mes d’octubre es va iniciar el procés d’adjudicació dels habitatges protegits amb la publicació de les bases de la convocatòria i l’inici del període de presentació de les sol·licituds de participació de les persones inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPO). Tot i que encara no ha finalitzat el període de resolució de les al·legacions presentades, la previsió és que participin en el sorteig almenys més de 10.000 persones, més de 8.000 per als habitatges de lloguer social i assequible, i prop de 2.000 per als de dret de superfície.
Un cop finalitzi la resolució de les al·legacions, es publicaran les llistes definitives de persones participants en el sorteig, amb un número que se’ls haurà assignat de forma aleatòria mitjançant un sistema informàtic, amb el que participaran en el sorteig. Es preveu que aquest es realitzi a finals del primer trimestre de l’any.
Seguint aquest calendari, Illa Glòries rebrà als seus primers veïns i veïns a partir de l’estiu, quan s’hagin pogut formalitzar els primers contractes. En un primer lloc es lliuraran els habitatges en règim de lloguer assequible i social. Seguidament, es farà amb els adjudicats en dret de superfície, ja que requereixen una tramitació més llarga.
Situada a l’illa que formen la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer dels Encants Vells amb el carrer dels Castillejos i la mateixa plaça de les Glòries, la promoció està formada per quatre edificis que sumen un total de 238 habitatges, dels quals 88 s’adjudicaran en règim de lloguer assequible i social, i 113 en règim de dret de superfície, fórmula de venda que garanteix que l’habitatge romangui en el parc públic i no es privatitzi. La resta es destinaran a persones afectades per un procés d’expropiació urbanística (32) i per a la Mesa d’Emergències (5).
Illa Glòries, un nou projecte de vida per més de 800 persones
Una de les prioritats del govern municipal és incrementar i accelerar la construcció del parc públic d’habitatge protegit a la ciutat, i a través del Pla Viure treballa per garantir el dret i l’accés a un habitatge digne i assequible a la ciutadania. La promoció Illa Glòries, la més gran en obres a la ciutat, és un clar exemple d’aquest compromís. Impulsada per l’Institut Municipal d’Habitatges de Barcelona (IMHAB) ha suposat una inversió municipal de 44 milions. Actualment s’estan contractant els serveis i es preveu que al llarg del segon trimestre de l’any finalitzi la posada en marxa de les instal·lacions comunes.
Illa Glòries està situada en una illa de transició entre la trama consolidada de l’Eixample i el parc de Canòpia Urbana a la plaça de les Glòries Catalanes. Es tracta d’un edifici format per dos volums units en les tres primeres plantes d’habitatges. Entre aquests dos volums s’obre un pas de vianants que prolongarà el recorregut entre l’avinguda Diagonal i el Mercat dels Encants. A l’interior dels blocs s’han creat dos patis de grans dimensions per a l’ús del veïnat que donen accés als habitatges i esdevenen espais de relació per generar comunitat.
La promoció inclou 238 pisos d’una, dues i tres habitacions i onze d’ells són adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Illa Glòries també inclou un aparcament amb 112 places per a vehicles i 282 per a bicicletes. També s’ubiquen als baixos 14 locals per a ús comercial.
Els habitatges estan distribuïts en quatre blocs diferents:
Bloc A: edifici en forma de lletra U a dues alçades, planta baixa i sis plantes, més planta baixa i set plantes que donen a la façana de la Gran Via i a un dels patis interiors. Format per 51 habitatges, el bloc compta amb una passera a sud que, a banda de donar accés als habitatges, pretén ser espai de trobada i generar comunitat entre veïns. El Bloc A, dissenyat pels equips d’arquitectura de Cierto Estudio i Franc Llonch, és la promoció pública en fusta més gran en volum i la segona en nombre d’habitatges.
Bloc B: 60 habitatges organitzats en un bloc complex que tanca el pati interior amb el bloc A. L’alçada és de planta baixa més set i la part nord inclou unes passeres amb eixamplaments de circulació a les entrades dels habitatges. Dissenyat per HazArquitectura, Ensenyat-Tarrida, Bayona-Valero i Cantallops-Vicente.
Bloc C: edifici en forma de lletra U a dues alçades, planta baixa i nou plantes, més planta baixa i onze plantes que donen a la façana de la Gran Via. Obra de l’equip d’arquitectura Estudio Vivas i Pau Vidal, conté 67 habitatges i compta amb una sèrie de talls verticals que perforen la massivitat de la façana i actuen com a galeries interiors passants, afavorint la ventilació creuada dels habitatges i generant un espai polivalent previ d’accés des de la passera.
Bloc D: Bloc lineal de planta baixa més onze plantes amb un total de 60 habitatges que s’aixeca enfront de la plaça de les Glòries. És obra de l’estudi d’arquitectura SV60.
En el disseny dels quatre blocs s’ha apostat per l’estratègia per reduir l’impacte ambiental. Els edificis disposen de cobertes verdes per mitigar l’efecte illa de calor, i plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia renovable.