Ada Colau ha deixat avui l’Ajuntament de Barcelona després de nou anys exercint el seu càrrec públic. Colau s’ha acomiadat al plenari del mes d’octubre de la que ha estat la seva casa com a alcaldessa durant dos mandats. El passat 17 de juny de 2023 va cedir-li la vara de poder a l’actual alcalde, Jaume Collboni. La líder dels comuns s’ha acomiadat avui amb un discurs emotiu, però sense confirmar si en un futur tornarà al grup parlamentari. L’actual portaveu de BComú, Janet Sanz, es convertirà en la nova presidenta de la formació.
“Va sent hora que hi hagi institucions fortes que li parin els peus a les elits”, ha dit Colau durant el seu discurs. L’exalcaldessa ha titllat Barcelona com una ciutat ‘valenta, republicana i feminista’. De fet, en clau d’humor s’ha dirigit a Collboni perquè li agraeixi que el bust del monarca ja no estigui present a la sala de plens, i al qui s’ha referit com a ‘corrupte’.
Colau ha qualificat la capital catalana com una ‘ciutat meravellosa’, i ha posat l’accent sobre la diversitat de barris que hi ha, i que segons l’exalcaldessa ‘s’han de mantenir i cuidar’ perquè ‘la gent no sigui expulsada per l’especulació immobiliària’. D’altra banda, Colau ha criticat que el que no està a l’alçada de la ciutat són les ‘elits econòmiques’, que segons ha mencionat són ‘provincianes, mediocres i avaricioses’.
Amb les seves paraules també ha recordat els moments més tensos de la seva carrera professional, accentuats per algunes ‘fake news’ o les querelles ja arxivades per diversos assumptes. “Ningú es va deixar arronsar”, ha afirmat l’exalcaldessa. De fet, la líder de BComú ha vinculat aquests moments amb ‘l’enfrontament que el seu govern’ va fer als poders econòmics i elits. “Quan van veure que començàvem a canviar les coses es va iniciar la guerra bruta”, ha assenyalat.
El llegat de Colau
El 13 de juny de 2015 Ada Colau va convertir-se en la primera alcaldessa de Barcelona. Després d’una llarga trajectòria activista, encetava un cicle polític que ha estat molt marcat per fites com la connexió del Tram des de Glòries fins a Verdaguer – que amb Collboni com alcalde s’ha finalitzat – i la reducció dels preus del transport públic. Però si per alguna cosa ha destacat l’exalcadessa ha sigut per la transformació de la ciutat que va impulsar amb l’objectiu de reduir els cotxes i la contaminació, i que han tingut com a marca d’identitat les superilles i els eixos verds. “S’han fet coses que ens van dir que eren impossibles”, ha reivindicat. Durant el seu discurs, Ada Colau també ha destacat polítiques impulsades pel seu govern com el servei de mediació per aturar els desnonaments, els pressupostos participatius o la protecció dels entorns escolars.
Finalment, Colau també ha mostrat la seva solidaritat amb el poble palestí, i ha reivindicat que Barcelona hagi sigut la primera ciutat que ha trencat relacions institucionals i econòmiques amb Israel. De fet, ha instat Jaume Collboni a seguir en aquesta línia. A la recta final del seu discurs ha mostrat agraïment a dues dones especialment. En primer lloc, la seva mare. I després, a la que va ser la seva número dos l’any 2015, Vanessa Valiño. Colau s’ha emocionat quan s’ha dirigit a ella, ja que actualment travessa un càncer.
Reacció dels grups municipals
En general, Colau ha rebut mostres d’agraïment per part de tots els grups parlamentaris de la sala (PSC, ERC i Junts). Jaume Collboni ha reconegut la feina de Colau durant aquests anys al consistori. Posteriorment, l’alcalde li ha proposat la distinció de la Medalla d’Or, i un cop finalitzats els parlaments, li ha entregat una rèplica de la vara de poder.
No obstant això, Colau no ha rebut el mateix afecte per part del PP o VOX. De fet, el president del PP, Daniel Sirera, li ha enviat el següent missatge: “el millor que ha fet durant aquests nou anys ho està fent avui”.