Aquesta tarda, milers de persones han omplert els carrers de Barcelona en una manifestació massiva convocada per l’Assemblea 8M. Dones, famílies, joves, infants, persones grans i persones trans s’han unit per reivindicar drets i igualtat en un acte marcat per la força col·lectiva i la determinació. Malgrat l’amenaça de pluja, la marxa ha arrencat a la Plaça Universitat a les 18:00 sota el lema “Les cures sostenen la vida! Exigim drets i corresponsabilitat per viure amb justícia i llibertat!”.
Un clam per la igualtat i els drets socials
“Treballo cuidant gent gran, però els nostres drets no importen. Exigim condicions dignes!”, denuncia Marta López, cuidadora de 45 anys. Entre les demandes principals, es reclamen mesures contra la bretxa salarial, accions efectives per combatre la violència masclista i polítiques que promoguin la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i de cura. “Encara avui, moltes dones carreguem amb una doble jornada: feina remunerada i tasques domèstiques sense reconeixement. És hora que es prenguin mesures realment eficaces”, afegeix Laia Ribera, administrativa de 34 anys.
Durant la manifestació, es fan sentir proclames en contra de la discriminació laboral i la feminització de la pobresa. Els missatges a les pancartes són clars: “Si les dones parem, el món s’atura” i “Els nostres drets no són negociables”. També es reivindica la necessitat de polítiques que garanteixin una igualtat real en tots els àmbits. “Som aquí perquè encara hem de lluitar per coses bàsiques com un sou just i un repartiment equitatiu de les tasques de la llar”, explica l’Alba Puig, estudiant de 22 anys.
Solidaritat internacional i resistència
Un dels moments més impactants ha estat una performance en suport a les dones afganeses. Abans de començar la marxa, les participants han llegit un manifest i han guardat un minut de silenci amb mascaretes negres en senyal de protesta i resistència. “No podem mirar cap a una altra banda mentre a altres parts del món les dones perden tots els seus drets”, expressa Clara Martínez, activista de 30 anys.
Les consignes també han denunciat la situació de les dones en zones de conflicte com Gaza i el Líban, amb lemes com “No és una guerra, és un genocidi”. La solidaritat amb dones d’arreu del món ha estat una constant al llarg de la protesta. “Som feministes, som pacifistes, però també som combatives quan es tracta de defensar la vida i la dignitat de les dones arreu”, declara Júlia Torras, mare de 3 nenes i qui assenyala que sempre serà feminista.
Un moviment que no s’atura
La manifestació ha avançat amb força pels carrers de Barcelona, acompanyada de batucades i càntics. “Aquesta lluita no s’acaba aquí, hem de seguir pressionant cada dia de l’any”, afirma Montse Ferrer, mestra de 39 anys. La marxa ha culminat a l’Arc de Triomf amb la lectura d’un manifest que ha resumit les demandes del moviment feminista en aquesta jornada històrica.
A l’escenari final, diverses activistes han pres la paraula per recordar que la lluita feminista no només es viu als carrers el 8 de març, sinó que és una batalla diària per canviar estructures profundament arrelades. “Ens volen callades, però aquí estem, cridant més fort que mai”, ha exclamat Irene Sánchez, membre d’un col·lectiu feminista.
Debat i divisió dins el feminisme
Enguany, Barcelona ha viscut dues manifestacions simultànies a causa de les tensions internes dins del moviment feminista, especialment pel debat sobre la llei trans. “No hauríem d’estar dividides, la lluita és comuna”, defensa Laura Gómez, una de les participants en la marxa unitària. “Hi ha espai per debatre, però no podem permetre que ens separin mentre el patriarcat continua oprimint-nos”, afegeix Mireia Castellà, advocada especialitzada en drets de les dones.
Malgrat aquestes diferències, la jornada ha demostrat, un cop més, la força del feminisme i la necessitat de continuar lluitant per una societat més justa i igualitària. Amb l’energia de milers de persones als carrers, el moviment feminista ha tornat a demostrar que segueix viu i disposat a no retrocedir en cap de les conquestes assolides.