Barcelona projecta el Festival de Nadal a plaça Catalunya que uneix cultura i comerç

L'Ajuntament destinarà 1,7 milions a la il·luminació en tota la ciutat, un 65% més

La regidora de Comerç de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha presentat aquest divendres un avanç del Festival de Nadal de la ciutat, que tindrà l’epicentre a plaça Catalunya des del 18 fins al 30 de desembre, i que incidirà en el paper d’aquesta zona com a atractiu cultural i comercial.

En una roda de premsa, ha explicat que la programació serà principalment cultural, amb una vintena de projectes familiars, de música i d’arts escèniques i amb més de 100 activitats, i que compta amb un pressupost de 705.370 euros i tindrà com eix el concepte de la Màgia del Nadal i de la Llum.

Ballarín ha detallat que el projecte té com a objectiu la reactivació del comerç i els locals de restauració del centre de la ciutat després de la crisi del coronavirus, que ha “buidat” de turistes la zona, i que cercarà transmetre la tradició de les festes nadalenques a partir de la cultura mediterrània.

El perímetre del centre de la plaça s’omplirà amb tres escenaris, en els quals es faran diferents activitats al llarg del dia: la matins es dirigiran als més petits i a les famílies, a la tarda es programarà música en viu i arts escèniques de companyies barcelonins i, a la nit, hi haurà un espectacle de “gran format”.

Aquest 2020, en el perímetre exterior de la plaça Catalunya també s’instal·larà la ja tradicional Fira de Comerç Solidari, i la regidora ha apuntat que l’alimentació tindrà un pes destacat perquè Barcelona ha estat escollida capital de l’alimentació en 2021.

AFORAMENT A la PLAÇA

En relació a la pandèmia del coronavirus i els aforaments de la plaça, Ballarín ha dit que treballen amb dos possibles escenaris: si la situació es manté estable o millora la plaça no tindrà limit d’aforament, però es demanarà l’ús de mascareta i mantenir la distància social.

Si, per contra, hi ha un escenari de rebrot, el consistori imposarà una limitació de l’aforament i dissenyarà un circuit d’entrada i sortida i es controlarà el nombre de persones que hi ha a la plaça, tal com ja passa actualment en els equipaments públics.

Ballarín ha afegit que Oriol Martí Sambola serà el comissari artístic del Festival de Nadal de Barcelona, que compta amb experiència en la direcció executiva de FiraTàrrega i és el fundador i president de la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC), entre d’altres.

MÉS SUBVENCIONS EN IL·LUMINACIÓ

El consistori augmentarà un 72% el pressupost per a subvencions a la il·luminació nadalenca dels eixos comercials, passant de 550.000 euros a 950.000 euros, la qual cosa suposa un increment del percentatge de subvenció del 50% de cost al 75%, “tenint en compte la crisi del Covid-19”.

En aquest sentit, se suma il·luminació a la plaça Catalunya i el carrer de Balmes i es posaran missatges amb llums LED en les façanes dels mercats municipals, i també es renovaran alguns dissenys, com el de la Gran Via, i la il·luminació que tenia el carrer Aragó es trasllada a Balmes.

Ballarín ha explicat que l’objectiu de l’Ajuntament és millorar la qualitat de la il·luminació nadalenca i seguir un mateix “relat” en tota la ciutat, en un nou model que inclourà els carrers estratègics i de referència habituals, així com els eixos comercials que s’il·luminen de forma privada.