Per això, indica, s’ha reforçat la coordinació però des d’una mirada de la prevenció i l’atenció als diferents tipus de violència masclista, també en casos més lleus que no estan reconeguts en el codi penal i que la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) es troba en el seu dia a dia.
De fet, el Grup de prevenció i detecció de les violències masclistes durant l’estat d’alarma, i on es van treballar més de 115 casos, va concloure que els procediments dels casos greus funcionen correctament, però que s’havia de crear un procediment operatiu policial i de coordinació entre els diferents serveis per les intervencions en situacions sense indicadors penals.
Accions
Entre les accions que es faran el proper any hi ha, per exemple, donar més pes als Equips de Policia de Barri en matèria de violències masclistes. Fins ara han tingut una persona referent en aquesta matèria per representar la GUB als circuits territorials contra les violències masclistes. A partir d’ara, però, aquests equips també assumiran les funcions d’anàlisi, coordinació i seguiment.
Per això, es farà formació a les persones referents a cada territori sobre actuació policial en situacions de violència de gènere i com incorporar la perspectiva intercultural en la detecció i abordatge de les violències masclistes.
També es desenvoluparà una formació a tota la plantilla sobre la detecció de tràfic d’essers humans i s’elaborarà un procediment organitzatiu i operatiu per la Unitat de tràfic d’essers humans.
Més coordinació amb altres cossos
D’altra banda, també es millorarà la coordinació amb Mossos i es modificarà el procediment intern de gestió d’incidents a la Sala Conjunta de Comandament (compartida amb altres cossos): regulant la informació a aportar a les patrulles en casos de violència masclista, establiment d’alarmes i la codificació d’incidents.
Intervencions a l’espai públic
A més, es volen incentivar intervencions a l’espai públic, com ara fer un procediment operatiu que estandarditzi la coordinació amb els punts liles i estands antimasclistes per a tots els dispositius de la ciutat així com establir un model de dispositiu específic per a la prevenció de la violència masclista en festes majors o grans esdeveniments.
També es vol elaborar un procediment operatiu que reguli les intervencions per a l’aplicació de sancions en l’àmbit administratiu i generar un grup de treball per desenvolupar un procediment conjunt per aplicar mesures restauratives i de sensibilització en el cas de conductes regulades per la Ordenança de Mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona.
Xifres
La Guàrdia Urbana de Barcelona va intervenir el 2019 en 1.533 requeriments i a la ciutat es van registrar un total de 2.345 denúncies.