Barcelona ja ha executat la meitat de les mesures del pla de recuperació econòmica

Prop de 600 comerços sol·liciten un ajut a la digitalització

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Barcelona ja ha executat la meitat de les mesures del pla de recuperació econòmica dissenyades arran de l’impacte de la pandèmia en l’economia i el comerç a la ciutat. De les 60 mesures, un 52% ja s’han finalitzat, un 40% s’estan executant i la resta estan definides i s’implementaran més endavant.

Entre les ja finalitzades hi ha els ajuts de 300 euros per a autònoms, una de les primeres actuacions posades en marxa pel consistori. El 98% de les sol·licituds ja s’han pagat i s’han beneficiat de l’ajut més de 16.200 autònoms. Altres mesures, ara en execució, són els ajuts als negocis per digitalitzar-se i vendre en línia. Prop de 600 comerços l’han sol·licitat i s’esgotarà així el total de diners previstos per al 2020: 600.000 euros.

El 2019, per exemple, el crèdit d’ajuts a la digitalització era de 300.000 euros i no es va arribar a gastar ni la meitat. Per contra, el context de crisi i la possibilitat de vendre en línia han disparat les peticions d’ajut del petit comerç per digitalitzar-se.

A diferència d’aquesta mesura, que ha tingut molt bona acollida, n’hi ha d’altres que no han tingut els resultats esperats.

És el cas, per exemple, dels ajuts a la rebaixa del preu del lloguer de locals comercials, una subvenció pensada des de l’AJuntament per a propietaris que fessin una rebaixa significativa als lloguers. Segons les dades presentades aquest dilluns, Barcelona només ha rebut 379 peticions, que suposen una subvenció total de 289.800 euros.

La xifra de peticions es troba lluny del que esperava l’Ajuntament. Així ho ha dit en roda de premsa la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín.

“Aspiràvem a que fossin més. Hauríem pogut cobrir 1.200 o 2000 rebaixes”, ha lamentat. Aquesta subvenció tenia un pressupost d’un milió d’euros però se’n gastarà menys d’un terç.

El consistori no descarta que el pressupost no gastat es destini a ampliar altres partides que sí que s’han esgotat, com poden ser els ajuts a la digitalització.

Una altra mesura que tampoc s’ha exprimit ha estat el Bonus Cultura, que subvenciona una part del consum en llibreries o teatres, entre altres. L’Ajuntament aspirava als 50.000 bonus però només se n’han venut 6.885.

El gerent de l’àrea d’Economia, Albert Dalmau, ha defensat que és una bona mesura i que s’ha compartit i parlat amb el sector. “Ha tingut un espai de millora però ha estat clarament afectada pel tancament de l’activitat cultural”, ha dit Dalmau, que ha atribuït les xifres a les restriccions temporals al sector cultural fixades pel Govern.

En relació als ajuts per a autònoms, de 300 euros per persona, Ballarín ha destacat que “és evident que l’Ajuntament ho va fer molt més ràpid i molt millor que altres administracions que han donat un espectacle”.

El primer tinent d’alcalde d’Economia, Jaume Collboni, havia de comparèixer en roda de premsa però segons ha informat Ballarín no ha pogut perquè es troba “indisposat”.

Pla de recuperació

El pla de recuperació econòmica s’ha dissenyat en el marc del Centre de coordinació de la resposta econòmica (CECORE), creat a l’inici de la pandèmia amb l’objectiu de salvar el màxim nombre d’empreses i llocs de treball a la ciutat i garantir la seva viabilitat.

El pla consta de 60 actuacions i un pressupost extraordinari de 30 milions d’euros. El detall de la seva implementació es presentarà al ple d’aquest divendres.