Diumenge, 30 de juny de 2024
És notícia

Barcelona tramita per emergència 14,4M€ per millorar la xarxa d’aigües freàtiques

Avatar photo
Els treballs han d’augmentar un 20% el volum d’aigua disponible per a reg i neteja i s’allargaran fins al 2025

L’alcalde de Barcelona Jaume Collboni ha signat un decret pel qual l’Ajuntament podrà tramitar per emergència diferents inversions per tal d’ampliar i millorar la xarxa d’aigua freàtica. Les obres, que ja estaven previstes en el marc del Pla Endreça, es podran accelerar amb aquest decret i permetran augmentar un 20% el volum d’aigua freàtica disponible. De fet, el decret és possible per la declaració d’emergència per sequera que ha fet efectiva aquesta setmana la Generalitat de Catalunya i perquè l’Ajuntament ja disposava d’un Pla Tècnic de Recursos Alternatius que busca des de fa anys la substitució de l’aigua potable per altres recursos hídrics, en aquells casos en que no sigui indispensable l’ús d’aigua potable.

Les obres que ara es podran accelerar inclouen set actuacions diferents que sumen 14,4 milions d’euros d’inversió. Això representa incrementar en 0,2 hectòmetres cúbics l’aigua freàtica disponible a la ciutat, una quantitat important si tenim en compte que Barcelona gasta actualment 1,1 hm3 l’any d’aquesta aigua recuperada per a reg i neteja de carrers. Sense el decret d’emergència aquestes inversions s’haurien executat al llarg d’aquest mandat, però ara s’avançaran uns 10 mesos. La previsió és que les diferents obres comencin progressivament entre el proper mes de març i setembre, en funció dels requisits tècnics de cadascuna, i que tots els nous sistemes puguin entrar en funcionament durant l’any 2025.

Les obres es distribuiran en set sectors diferents:

  • Sistema Montjuïc. En aquest àmbit s’invertiran 7 milions d’euros que permetran augmentar el consum en 50.000 m3 l’any. Es tracta de l’actuació més important i suposarà la construcció d’un nou dipòsit als entorns dels jardins de Joan Brossa, una canonada que connecti aquest dipòsit amb el sistema Poble-sec i una segona canonada de distribució que enllaçarà el Castell de Montjuïc amb els entorns del Palau Nacional.
  • Sistema Eixample. La inversió en aquest cas sumarà 3,5 milions d’euros per tal de construir un nou dipòsit als entorns del Parc Joan Miró i connectar la Canòpia amb Consell de Cent, la quan cosa permet un guany anual de 20.000 m3.
  • Sistema Can Batlló. Les actuacions es resumeixen en la construcció d’un sistema nou de distribució per canonada, des del futur dipòsit de Can Batlló que ja es troba en fase de construcció fins a les cotes baixes de les proximitats del sistema Montjuïc. Aquest obra suposarà una inversió d’1,5 milions d’euros i permetrà ampliar l’abastament dels regs i fonts al voltant de la Zona Franca amb uns 10.000 m3 l’any.
  • Abastament Diagonal i Consell de Cent. Amb una inversió de 500.000 euros, l’Ajuntament adequarà els dipòsits existents de Sant Joan i la Canòpia per poder subministrar reg amb freàtic a la nova urbanització del carrer Consell de Cent, entre d’altres, mobilitzant 55.000 m3.
  • Sistema Alfons el Magnànim. També amb una inversió de 500.000 euros es podrà millorar el funcionament del sistema freàtic de Taulat, tot ampliant i millorant la canonada de distribució que alimenta el dipòsit que ja existeix a la zona i construint un nou pou d’aprofitament que sumaran 50.000 m3 més a la xarxa.
  • Sistema Palau Reial. Es construirà una nova canonada de distribució per creuar la Diagonal, a l’alçada de Palau Reial, sense afectar la mobilitat i d’aqueta manera es podrà abastir la banda muntanya del sistema que actualment està desconnectada. La inversió serà d’uns 300.000 euros i augmentarà la dotació en uns 15.000 m3 l’any.
  • Cloració en continu dels sistemes existents. A banda de les actuacions esmentades també s’invertirà 1,1 milions d’euros per garantir la qualitat de l’aigua que es subministra en tot moment.

Com a conseqüència de la declaració d’emergència per sequera declarada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona ha activat també el seu protocol propi que limita el reg a la supervivència i que fixa aquest reg només amb aigua no potable. De fet, els serveis municipals ja han reduït un 60% l’ús d’aigua potable respecte a la situació de normalitat. En la situació actual, el consum està limitat a 200 litres per habitant i dia a tots els municipis afectats per la situació de sequera, entre ells Barcelona, una quantitat que té en compte tots els usos ja siguin domèstics, industrials o comercials. La ciutat de Barcelona, però, ha situat el seu consum durant l’any 2023 en 172 litres per habitant i dia, per aquesta raó ara mateix no es preveuen afectacions vinculades a l’abastament de la xarxa d’aigua potable de consum de la ciutadania.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un home després de rebre un tret durant una cacera

Notícia següent

Dani Alves serà jutjat aquest dilluns per l’agressió sexual en una discoteca de Barcelona

Notícies relacionades