Dimecres, 11 de desembre de 2024
És notícia

La plantilla de Mopavid a Badalona deixa l’empresa després de tres mesos sense cobrar

L'empresa deu als 65 treballadors totes les nòmines i pagues extres des del juliol

La fàbrica de Mopavid, amb els treballadors protestant a l’exterior. ACN

La plantilla de Mopavid a Badalona ha acordat amb la direcció l’extinció dels seus contractes després d’acumular tres mesos sense cobrar. Els 65 treballadors d’aquesta fàbrica de motlles per a la indústria del vidre, ubicada a Can Ribó, estan pendents de rebre les nòmines de juliol, agost i setembre, així com la paga extra de l’estiu. Amb l’acord, anunciat aquest dilluns pels advocats de Col·lectiu Ronda, els treballadors podran començar els tràmits per accedir a la prestació d’atur. L’extinció pactada es farà efectiva el 17 d’octubre i arriba quan fa un mes que la plantilla va convocar una vaga per reclamar els sous pendents, i va iniciar una campanya de denúncia. Col·lectiu Ronda recorda que Mopavid no és en concurs de creditors.

El pacte per extingir els contractes s’ha assolit després que els representants dels treballadors i la direcció de la plantilla badalonina arribessin a un acord durant el període de consultes de l’expedient d’acomiadament col·lectiu iniciat per la companyia el passat 17 de setembre. L’acord permetrà a la plantilla poder accedir a l’atur, sol·licitar al FOGASA una part dels salaris no cobrats i percebre una indemnització. Els impagaments se sumen a l’endarreriment sistemàtic de les nòmines patit des del desembre del 2020, segons detallen els advocats dels treballadors.

“Evidentment, la màxima prioritat hagués estat mantenir els llocs de treball i seguir endavant amb l’activitat d’una empresa que hagués pogut ser competitiva i rendible amb les inversions necessàries”, expliquen els lletrats en un comunicat, que lamenten que a la plantilla li “resultava impossible seguir durant més temps sense ingressos ni la possibilitat de deixar la feina perquè això hagués comportat la denegació de la prestació d’atur”.

Els 63 treballadors de Mopavid tenen una mitjana d’antiguitat propera als 20 anys, i bona part de la plantilla se situa en una edat complexa per aconseguir un nou lloc de treball, apunten els advocats José Antonio González i Josep Pérez, que critiquen la “des protecció dels treballadors davant situacions d’impagaments greus i reiterats”.

Lamenten que “el desequilibri entre els drets i obligacions respectives de treballadors i empresa és aclaparador”, ja que els afectats per impagaments es veuen obligats a seguir treballant per no ser sancionats o acomiadats. En el cas que els treballadors vulguin denunciar la situació, els advocats critiquen que s’exposen a una dilació que converteix la situació en pràcticament “in assumible”.

Des de Col·lectiu Ronda asseguren que s’estan incrementant els casos com el de Mopavid, un fet que atribueixen a les mesures econòmiques estatals per afrontar la crisi de la covid. Aquestes, recorden, han permès perllongar els terminis legals per a què les empreses amb dificultats econòmiques es declarin en situació de concurs de creditors.

Aquesta mesura, assenyalen, està pensada per afavorir la continuïtat d’empreses que esperen recuperar-se quan deixin de notar-se els efectes de la covid. Lamenten, però, que això permet que continuïn operatives empreses que no són viables i que es neguen a tancar mentre tinguin treballadors disposats a continuar sense cobrar. A parer dels advocats, les empreses porten les plantilles al límit a l’espera que els empleats pleguin per voluntat pròpia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tots els regidors de Sant Ramon voten a favor la moció per fer fora l’alcalde del PDeCAT

Notícia següent

El pont del Pilar anima el centre de Barcelona

Notícies relacionades