Diumenge, 6 d'abril de 2025
És notícia

Badalona busca participants per un estudi pioner amb realitat virtual

Avatar photo
L’estudi vol investigar sobre l’eficàcia de la teràpia basada en la identitat per joves amb ansietat i depressió
El Dr. Guillem Feixas, catedràtic de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, lidera l’estudi sobre la teràpia transdiagnòstica basada en la identitat (TTBI) per joves amb ansietat i depressió utilitzant la realitat virtual. Irene Álvarez, psicòloga clínica i investigadora del CSMA2 de Badalona Serveis Assistencials (BSA) també hi participa com a coinvestigadora. Actualment, l’estudi es troba en fase de reclutament per a l’assaig clínic que finalitzarà l’estiu de 2026.
Aquest dimecres, 19 de febrer, a la sala d’actes de l’Hospital Municipal de Badalona s’ha presentat l’estudi de la mà del professor Guillem Feixas i les psicòlogues investigadores Alba Garcia i Irene Álvarez. Durant la xerrada, el Dr. Guillem Feixas ha declarat: “Ens trobem en una crisi important pel que fa als joves, ja que han experimentat múltiples impactes desfavorables. En destacaria dos especialment: la pandèmia i les xarxes socials, que han alterat aspectes fonamentals del seu desenvolupament i fins i tot han influït en la plasticitat cerebral”.
L’objectiu de l’estudi és analitzar l’eficàcia, compromís i establir predictors de resultats de la psicoteràpia per joves d’entre 16 i 29 anys amb malestar emocional, concretament amb ansietat i depressió, utilitzant la realitat virtual per treballar aspectes sobre la identitat especialment quan suposen dilemes per a les persones. «EYME» és l’eina immersiva utilitzada i l’element innovador que aporta a la TTBI, ja demostrada efectiva per aquest tipus de trastorns i perfil. L’estudi busca aprofundir en l’anàlisi de l’eficàcia d’aquesta teràpia innovadora, amb el tractament psicològic estàndard (psicoteràpia cognitiva conductual anomenada Protocol Unificat de Barlow).
La TTBI es basa en l’enfoc dels constructes personals i, en aquest cas, l’ús de la realitat virtual, permet explorar de forma més descriptiva el «mapa mental» i el sentit d’identitat de la persona. Els constructes personals representen els significats que cada persona atorga a les seves experiències vitals. Els constructes es defineixen per adjectius o característiques personals que s’estructuren en pols oposats (com pot ser l’adjectiu temerós versus atrevit). A través dels adjectius que ens atorguem a nosaltres mateixos i als altres i les relacions entre ells es pot crear, amb la realitat virtual, un mapa visual de les posicions i distàncies que establim, i que poden generar dilemes d’identitat, per després treballar-hi durant 16 sessions de psicoteràpia amb qualitat científica.
La iniciativa sota el paraigües del conveni de col·laboració entre la Universitat de Barcelona i BSA ha començat la fase de reclutament, que de forma activa es fa en centres de salut mental de l’organització, juntament amb altres de la Fundació Centre Higiene Mental de Nou Barris.
L’assaig clínic ha començat aquest 2025 i es preveu finalitzi a l’estiu de 2026. Arriba després de realitzar l’estudi pilot liderat per les mateixes institucions amb una participació de 10 persones, incloent 4 pacients del CSMA 2 de BSA. Actualment, el procés de reclutament de l’estudi s’ha ampliat a tots els serveis ambulatoris de salut mental de BSA (CSMA 1 i 2, CSMIJ 1 i 2).
La investigació està finançada per l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Va ser també un dels projectes reconeguts en la Jornada de Recerca de BSA l’any 2024. Irene Álvarez, psicòloga clínica del CSMA2 de BSA i coinvestigadora de l’estudi, ha expressat la seva il·lusió per formar-ne part destacant que es tracta d’una gran oportunitat. “Aquesta iniciativa tindrà un impacte positiu en tota la ciutadania” ha afirmat Álvarez, remarcant també la importància de la col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

Les persones joves de l’àrea territorial dels centres de salut mental de BSA

Les persones joves que participin a l’estudi i resideixin a les àrees territorials d’atenció del CSMA 1 i 2, CSMIJ 1 i 2 de BSA, podran rebre ambdues opcions de psicoteràpia directament a aquests serveis, sense desplaçar-se a la UB. De forma activa, les persones interessades que resideixin a les àrees territorials d’atenció dels serveis ambulatoris de salut mental de BSA i vulguin més informació sobre l’estudi es poden adreçar a [email protected] A través d’aquest correu electrònic, s’informarà del procediment per avaluar si es compleixen amb els requeriments establerts i confirmar la seva participació a l’estudi.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Ione Belarra

Belarra afirma haver apartat immediatament a Monedero a finals del 2023

Notícia següent
MANGO

L’outlet d’una famosa marca de roba arrasa: Descomptes del 70% i samarretes a 2€

Notícies relacionades