Aquest passat dilluns ha tingut lloc una visita institucional de les obres que han permès millorar tres elements patrimonials del parc de Torreblanca.
A la visita hi han assistit Eva M. Martínez, la presidenta del Consell Comarcal, Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí, Florencio Valle, regidor de Patrimoni de Sant Just Desvern, Iván Martín, 3r tinent d’Alcaldia i president de l’Àrea de Territori, Transició Ecològica i Planejament de Sant Feliu de Llobregat, José Carlos García, primer tinent d’Alcaldia de Sant Joan Despí, Gemma Rodríguez, Lídia Muñoz, Bàrbara Lligadas i Xavier Fonollosa, vicepresidents del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Albert Gassull, director de Serveis de l’Espai Públic de l’AMB, i Jordi Bordanove, coordinador dels Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB.
Les principals actuacions executades són les següents:
- Restauració de l’edifici del templet, situat a l’illeta del llac romàntic, amb una funció estètica i evocadora. Se n’ha recuperat la imatge original i s’hi ha instal·lat senyalització associada.
- Restauració de l’edifici de la torrassa, un vestigi de l’antic molí d’aigua de la finca agrícola. Les tasques a la torre i el seu entorn permeten fer-hi visites guiades. S’hi ha efectuat una rehabilitació estructural i s’hi ha incorporat enllumenat ornamental interior i exterior, així com enllumenat associat a l’ús. També s’ha instal·lat un aerogenerador a la coronació on originalment hi havia el molí de vent, que aporta energia a la xarxa general del parc i està integrat en el patrimoni viu.
- Recuperació de les escales i nova balustrada a l’accés de Sant Feliu de Llobregat, que era l’antic accés al palau dels marquesos de Monistrol. Integren la pedra de Montserrat original com a principal vestigi escultòric. L’alt grau de deteriorament de les restes ha requerit que es reconstruïssin del tot, per garantir la seguretat i l’accessibilitat.
Aquesta restauració ha tingut en compte la incorporació de valors com l’accessibilitat, que permet que el patrimoni sigui visitable per la ciutadania, i la cohesió social, amb una nova senyalització que converteix els elements patrimonials en nous equipaments educatius del parc.
El projecte, que forma part de la transformació i millora de sis parcs metropolitans, ha estat elaborat per l’AMB en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat i els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. La rehabilitació ha tingut un cost de 600.000,00 euros, dels quals 247.933,88 € provenen dels fons europeus FEDER.