Desmantellen una falsa plantació de cànem industrial a Olesa de Montserrat

Els Mossos decomissen 14.000 plantes de marihuana i també denuncien els responsables per explotació laboral

Part de les 14.000 plantes de marihuana decomissades a la finca agrària d'Olesa de Montserrat. CEDIDA

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i han detingut vuit persones, d’entre 36 i 68 anys. La policia catalana ha decomissat unes 14.000 plantes de marihuana, moltes d’elles en procés d’assecament, i més de 100 quilos de cabdells empaquetats en caixes. Els responsables de la plantació van al·legar en un primer moment que aquesta estava destinada a la indústria farmacèutica i que disposaven de tots els permisos pertinents, però tot va resultar ésser fals ja que les plantes estaven carregades de cabdells i no hi havia cap autorització del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ni de l’Agència Espanyola del Medicament.

Explotació laboral: 12 hores diàries, sense contracte i una petita remuneració

La investigació es va iniciar a començaments del mes d’abril, quan es van tenir coneixement de la constitució d’una empresa que es dedicaria suposadament al conreu de plantes de cànem industrial en uns camps agraris, a Olesa de Montserrat. El cànem industrial és una subespècie de cànnabis cultivada per obtenir fibres, llavors o gra, que es caracteritza per la manca de principi estupefaent (THC), tenir una gran alçada, molt poques branques i sense flor. En una primera inspecció es va comprovar que a l’interior de la plantació, delimitada amb una tanca metàl·lica i mesures de seguretat, hi havia una dotzena de persones treballant en el seu conreu: unes dotze hores diàries a canvi d’una petita retribució i totes elles sense cap tipus de contracte.

Així mateix cap de les plantes observades tenien l’aspecte de les plantes destinades al cànem industrial i es trobaven completament carregades de cabdells. Els agents, que van aconseguir identificar els responsables de l’empresa, també van comprovar que la plantació es trobaria fora de la legalitat i no comptava amb cap autorització administrativa. Finalment, el 25 d’octubre i sota la tutela del Jutjat d’Instrucció de Martorell, es va realitzar una entrada i registre de la plantació. Els agents van detenir els responsables de l’empresa i a les persones que estarien tenint cura de la plantació.

Els investigadors van arribar a la conclusió que a banda del delicte contra la salut pública, s’estaria cometent un delicte contra els drets dels treballadors per part dels responsables de la plantació. Set dels vuit arrestats (set homes i una dona de nacionalitats espanyola, hongaresa, italiana i uruguaiana) van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs amb retirada del passaport, prohibició de sortida de territori espanyol i amb l’obligació de presentar-se cada dia 1 i 15 en el jutjat que porta la causa penal.