Belén Garcia, nova alcaldessa de Sant Joan Despí

La nova batllessa es marca com a prioritat les polítiques d'igualtat, habitatge i cura del medi ambient

Belén Garcia aixeca una rosa abraçada per Antoni Poveda durant la investidura com a alcaldessa de Sant Joan Despí. CEDIDA

Belén García, fins ara primera tinenta d’Alcaldia de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), és la nova batllessa de la ciutat. García (PSC) ha agafat el relleu de l’històric Antoni Poveda, que ha renunciat al càrrec després de 15 anys al capdavant del consistori. Segons va anunciar el mateix Poveda, la seva intenció és poder centrar-se en el Senat i l’AMB.

La nova alcaldessa ha estat escollida per majoria absoluta en un ple extraordinari celebrat aquest divendres al vespre. García ha assenyalat les polítiques d’igualtat entre homes i dones, el foment del Pla d’Emergència Climàtica i l’impuls de l’habitatge protegit com a principals prioritats del seu mandat. “Treballaré amb la mà estesa a tothom pel progrés del nostre poble”, ha afirmat.

La flamant alcaldessa ha assegurat que es proposa garantir “seguretat, qualitat de vida i espai per a què cadascú es pugui desenvolupar”. “Sant Joan Despí serà una ciutat que no deixarà ningú enrere”, ha asseverat durant el discurs d’investidura.

En aquest sentit, s’ha compromès a desenvolupar el Pla d’Emergència Climàtica i fer accions per millorar el reciclatge, reduir les emissions, incrementar els espais verds, implantar nous serveis de mobilitat sostenible i sistemes de producció fotovoltaica, així com desenvolupar un projecte de millora de l’entorn del riu Llobregat i de l’espai del Parc Agrari.

Pel que fa a l’habitatge, García ha anunciat que l’Ajuntament desenvoluparà prop de 300 pisos protegits en diferents modalitats, amb la intenció d’ajudar a l’emancipació del jovent i poder donar resposta a les necessitat de les famílies amb menys recursos.

Al mateix temps, ha expressat el seu compromís amb el feminisme i ha anunciat que crearà un centre integral d’atenció a les dones. En aquest sentit, ha recordat que és la primera alcaldessa de la ciutat, fet del qual ha dit que se’n sent “molt orgullosa”. “Això representa trencar sostres de vida i visualitzar que hi ha camí a fer, i que la realitat es pot canviar”, ha subratllat.

Garcia ha pres el relleu així a Poveda, que va formalitzar la seva renúncia la setmana passada, tot assegurant que la ciutat requeria una “màxima dedicació” que ell ara no pot oferir perquè ocupa un escó al Senat per designació del Parlament. A banda de la tasca a la Cambra Alta, Poveda seguirà com a regidor a Sant Joan Despí i també mantindrà la vicepresidència de Mobilitat i Transport a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Diverses personalitats polítiques han volgut mostrar el suport a García en la seva investidura. Entre altres, han assistit al ple la ministra de Transports i ex alcaldessa de Gavà Raquel Sánchez; l’expresident de la Generalitat de Catalunya José Montilla, i la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.