El regidor de Memòria Històrica, Óscar López, ha presentat aquest dimarts la sisena edició de les Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, sota el títol ‘Lluites i resiliències. Un futur més enllà de la por’. Tal com ha explicat López, l’objectiu és continuar amb les polítiques de memòria municipals, però enguany “la novetat és que les jornades presenten una evolució temporal i el tema tractat és la dictadura franquista, i més concretament els anys 60”.
En edicions anteriors ja s’han tractat aspectes de la II República, la Guerra Civil o els ripolletencs deportats als camps de concentració nazi. Les activitats de les VI Jornades de Memòria Històrica de Ripollet s’iniciaran el pròxim dilluns, 22 de gener, “amb la finalitat pedagògica de mostrar que, al llarg dels 40 anys de dictadura, va haver-hi repressió i també lluita social i política”.
Lluita i resiliència
El programa d’enguany és “mostrar i defugir de la falsa creença que només va haver-hi repressió durant la guerra civil i els primers anys de la postguerra quan, historiogràficament, s’ha demostrat que, si bé la dictadura va exercir molta violència en els seus inicis, aquesta es va produir també durant tot el període de forma molt diversa: tortura, empresonaments, censura de tota mena o repressió de les vagues obreres, entre altres”, ha afirmat el regidor de Memòria Històrica.
El regidor també ha volgut destacar que les jornades, organitzades per la regidoria de Memòria Històrica des del CIP Molí d’en Rata, estan pensades des d’un objectiu descentralitzador, i en aquest sentit, inclouen una representació teatral al Teatre Auditori del Mercat Vell, gràcies a una col·laboració amb l’Associació d’Espectadors, o la presentació d’un llibre a la Biblioteca Municipal.
El programa de les jornades s’iniciarà amb la presentació del llibre “Històries de la Model”, que comptarà amb el seu autor, Jordi de Miguel. Un llibre que recupera la història d’aquesta presó parlant amb quatre homes i dones que van estar-hi en diferents etapes. Serà dilluns, 22 de gener, a les 18.30 h, a la Biblioteca Municipal.
Divendres, 26 de gener, amb la col·laboració de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell, es podrà veure al Teatre Auditori l’obra “El gegant del pi”, creada i dirigida per Pau Vinyals.
El CIP Molí d’en Rata també acollirà dues taules rodones, una sobre les “Lluites i resistències al Ripollet dels 60” amb Ramon Martos, el 30 de gener, a les 18.30 h, i una altra sobre “Migrar: sentiments amagats, lluita i memòria” amb les autores del llibre “Històries compartides”, M. Jesús García i Sandra Domènech, dimarts 6 de febrer, a les 18.30 h. Al CIP també s’inaugurarà, el diumenge 28 de gener, a les 12 h, l’exposició ‘Contes Infantils de la Guerra’, amb la presència del seu comissari, Sergi Freixes, que parla de la producció editorial infantil duta a terme durant la Guerra Civil, especialment en el bàndol republicà.
A més, s’ha ofert als instituts de Ripollet la possibilitat de fer xerrades als centres, amb la participació de dues persones que van patir la repressió de la Brigada Político Social i el Tribunal de Orden Público. També es farà a les xarxes de Ripollet Cultura un RipoQuiz amb preguntes sobre el Ripollet dels anys 60: immigració, lluita obrera i societat.
Per acabar, el regidor de Memòria Històrica, Óscar López, va convidar a tots els veïns i veïnes a participar dels diferents actes organitzats, tot comentant que es tracta d’un programa ben divers, amb la voluntat d’apropar aquestes jornades a persones que potser, fins ara, no han participat.