Xavier Trias o Ada Colau. Sembla que la resposta del futur pacte de govern a Barcelona serà en un d’ells dos. Des de finals d’octubre, Jaume Collboni, l’alcalde de la ciutat, va reprendre les converses amb els líders dels dos partits polítics – Barcelona en Comú i TriasxBCN – per plantejar un futur pacte de govern. Una aliança que doni fermesa i força a l’executiu de Collboni, ja que actualment només compta amb 10 regidors a l’Ajuntament. Avui mateix, de fet, el líder del grup socialista s’havia de reunir amb Ada Colau per trobar un possible pacte, però tal com han informat des dels Comuns, l’alcalde ho ha ajornat.
L’arribada de la primavera és el límit que Collboni ha fixat en el calendari per establir el pacte de govern. I, de la mà, l’aprovació dels pressupostos municipals. Precisament per aquest motiu, les trobades amb els diferents líders dels partits cobren sentit i importància per accelerar els processos.
Ciutat progressista: la posició dels Comuns no es mou
Tal com han afirmat fonts dels Comuns, la darrera reunió formal entre Collboni i Colau es va produir el mes d’octubre. Avui havia de ser el dia que tornessin a reprendre aquestes converses per arribar a un possible acord, però finalment s’ha ajornat. En tot cas, la posició del grup liderat per Ada Colau segueix sent la mateixa: fer de Barcelona una ciutat referent en urbanisme, transformació verda, lluita contra el canvi climàtic i amb inversió social als barris. En definitiva, un plantejament que passa únicament per un govern d’esquerres i progressista.
De fet, a la investidura del passat mes de juny, els Comuns van plantejar per una majoria d’esquerres formada per PSC, ERC i ells mateixos. En total, 24 regidors. Però no va tirar endavant. De fet, durant els darrers mesos, el distanciament entre socialistes i comuns s’ha fet evident. Després que Colau anunciés fa uns dies que es quedava a Barcelona en el càrrec que fos, sembla que la mà encara és estesa per poder negociar. Seria el primer cop que una ex-alcaldessa entrés al govern municipal com a número dos.
“Insistim que cal una trobada a 3 amb propostes sobre la taula. No es tracta de parlar de cartipàs, es tracta de parlar de model de ciutat: una ciutat progressista que avança o una ciutat que retrocedeix de la mà de Trias”, ha declarat Pau González Val, regidor de Barcelona En Comú, exclusivament a La Ciutat. Les exigències encara són les mateixes que a l’octubre: les 50 accions prioritàries que l’Ajuntament ha de contemplar. Centrades, principalment, en més construcció d‘habitatge social, continuar amb la connexió del tramvia per la Diagonal i mantenir el treball en polítiques relacionades amb l’habitatge i el turisme.
Madrid i Barcelona: negociacions paral·leles
L’altra “parella de ball” de Collboni podria ser Xavier Trias. De fet, durant les darreres setmanes, l’apropament entre PSC i TriasxBCN ha semblat més proper que amb el grup d’Ada Colau. Jori Martí i Galbís, portaveu del grup, ha prestat declaracions a La Ciutat per parlar de l’estat actual de les converses. “Mantenim oberta la possibilitat de ser influents i decisius a l’hora de fer un tomb de la governabilitat”, ha expressat. Malgrat tenir la porta oberta, des de Junts asseguren que “no estan disposats a qualsevol cosa”.
L’altre dia a l’entrevista amb Gemma Nierga al programa Cafè d’Idees, Collboni va parlar sobre la possible influència que podrien tenir les negociacions entre PSOE i Junts a Madrid sobre les converses de Barcelona. I, tal com declara el portaveu de TriasxBCN, la resposta és la mateixa. “Ja es va demostrar amb el pacte per la investidura de Sánchez que són dues negociacions diferents”, ha explicat Jordi Martí. No obstant això, el portaveu admet que “tot està interconnectat”. En tot cas, des de Junts tenen molt clar que la clau la té Collboni i ha de ser ell qui decideixi qualsevol moviment. “La decisió que prengui Collboni no serà a esquenes ni del PSC de Catalunya ni de la Moncloa”, ha afirmat el portaveu del grup de Trias.
La proposta d’alcalde de nit, una més
Respecte a la darrera notícia sobre l’alcalde de nit, Jordi Martí explica que és una proposta que no els sembla una novetat, entre altres coses perquè ja la van proposar a la Comissió de Presidència del passat octubre. Concretament, des de Junts van plantejar un model de governança de nit, amb un equip més complet i allunyant-se de la figura unipersonal de l’alcalde nocturn. “És una acció important, però també cal plantejar moltes coses més igual d’importants. No descartem ni renunciem res, de moment”, ha conclòs el portaveu.