4.200 sancions durant el 2021 en relació amb la convivència ciutadana a Cornellà

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Urbana de Cornellà ha imposat 4.200 denúncies per l’incompliment de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana durant 2021, amb l’objectiu de vetllar pel benestar comunitari i modificar conductes incorrectes. Del total, 4.017 són sancions per un ús indegut dels espais i dels béns públics, 100 són infraccions concretes relacionades amb la tinença d’animals i 73 han estat denúncies per actuacions relatives a les activitats de comerços, bars i restaurants i altres establiments comercials.

Pel que fa a les multes imposades de manera general per l’incompliment de l’Ordenança de Convivència, la causa més comuna ha estat la reunió per al consum de begudes alcohòliques a la via pública (80%), seguida de la producció de sorolls i aldarulls a comunitats de veïns (10%), i llençar papers o altres elements als espais públics.

Sancions per l’incompliment de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana
REUNIR-SE I CONSUMIR BEGUDES ALCOHÒLIQUES80%
PRODUCCIÓ DE SOROLLS10%
LLENÇAR PAPERS6%
CIRCULACIÓ D’UN GOS PER LA VIA PÚBLICA SENSE CORRETJA3%
RESTA1%

En el cas de les infraccions relacionades amb la tinença de gossos potencialment perillosos, la gran majoria han estat per la comissió conjunta de fins a quatre infraccions: principalment, per no tenir censat l’animal (97% dels casos), per no tenir la llicència per a treure l’animal al carrer (90%) i per la manca d’assegurança obligatòria i d’identificació mitjançant microxip (més del 80%). Aquestes infraccions han estat multades, en els casos molt greus, amb un import de fins als 9.001 euros.

D’altra banda, respecte als establiments comercials(comerços, bars i restaurants) la Guàrdia Urbana ha registrat un total de 73 sancions per l’incompliment de la ordenança municipal. Del total,  el 75% han estat per la manca de rètols de preus i cartells informant de la prohibició de venda d’alcohol a menors d’edat, a més de no tenir anunciats els horaris d’obertura i la manca d’assegurança i de fulls de reclamació.

Totes les multes imposades per la Guàrdia Urbana tenen la possibilitat de ser substituïdes per treballs en benefici de la comunitat amb l’objectiu de fer pedagogia i afavorir conductes cíviques. En aquest sentit, un total de 342 persones han sol·licitat i han commutat les seves sancions amb treballs socials.

Canvis en relació amb la tinença d’animals de companyia

A partir del segon trimestre d’aquest any, la manca d’identificació mitjançant l’ADN dels gossos serà un fet sancionable. Recentment, l’Ajuntament de Cornellà ha introduït a l’Ordenança General de Convivència Ciutadana l’obligatorietat de registrar els gossos al cens municipal d’animals de companyia i l’incompliment d’aquesta norma es podrà sancionar amb multes de fins als 3.000 euros, a partir de l’abril.

En aquests moments, el Consistori porta a terme una campanya informativa sobre la implantació de l’ADN caní, que té l’objectiu de preservar el benestar de l’animal i reduir el maltractament i la taxa d’abandonaments. Amb aquesta nova llei també es busca contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana, benestar i convivència ciutadana