La ministra Vilarrubla promou a París l’educació en cultura democràtica

Vilarrubla participa aquests dies en la Precimera de les Nacions Unides per a la Transformació de l’Educació

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, participa aquests dimecres i dijous en la Precimera de les Nacions Unides per a la Transformació de l’Educació que té lloc a París, i on hi participen un miler de participants –entre ells, més d’un centenar de ministres, viceministres i secretaris d’Estat d’arreu del món–. La trobada té com objectiu explorar diversos debats sobre l’educació i establir una agenda concreta per a la Cimera de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc al setembre a Nova York, a la seu de l’ONU, i que té la voluntat de mobilitzar una major voluntat política per repensar i accelerar el progrés de l’educació i l’agenda 2030 en general.

En aquest context, es convida a la Precimera als Estats membres perquè puguin compartir iniciatives i experiències i reflexionar i fer propostes sobre la temàtica escollida per enguany. Entre els temes de debat proposats, hi ha la qüestió de com s’hauria d’abordar l’educació en cada país per construir un futur pacífic, pròsper, just i sostenible.

Durant el seu discurs, la ministra Vilarrubla ha fet referència a la necessitat de promoure una educació per a la pau, “particularment en aquests temps difícils on Europa viu de nou una guerra”. Per a la titular de la cartera, “la millor resposta per als reptes actuals és una educació de qualitat i una educació de qualitat significa una educació per a la cultura democràtica, inclusiva i plurilingüe per promoure la comprensió i el diàleg interculturals”.

La ministra també ha destacat en la seva al·locució que, des de fa més d’una dècada, l’ensenyament al Principat ha endegat una transformació profunda per tal de conferir-se d’una nova orientació basada en el model competencial. “És important reforçar les capacitats dels alumnes i ciutadans amb competències democràtiques, d’acció i d’emprenedoria, socials i emocionals, i de competències d’aprenentatge autònom per poder-se adaptar a les diferents situacions i contextos i aplicar-los al llarg de la vida”.

Finalment, Vilarrubla també s’ha referit a la importància d’educar en el desenvolupament sostenible i convertir-ho en una prioritat: “els joves estan cada cop més implicats en les accions per protegir el medi ambient i revertir el canvi climàtic; se’ls ha d’escoltar i encoratjar, perquè el nostre futur i el planeta estan en joc”.

Reunions bilaterals amb Espanya i l’Argentina

Durant la seva estada a París, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha coincidit amb la seva homòloga espanyola, Pilar Alegría, i posteriorment, s’ha reunit amb el secretari d’Estat, José Manuel Bar Cendón. Vilarrubla i Bar Cendón han pogut conversar dels diferents temes d’interès entre els dos països en el context educatiu.

Concretament, s’han compromès a treballar en el curt termini per reconèixer els diplomes de Formació Professional expedits a Andorra a Espanya, i més especialment després del canvi de model que aquest tipus de formació està experimentant al Principat amb la voluntat d’equiparar-se més amb els estàndards europeus i a la demanda del mercat.

Paral·lelament, la ministra també ha pogut trobar-se amb el seu homòleg argentí, Jaime Perczyk, amb qui també s’han emplaçat a trobar mecanismes de col·laboració que pugin beneficiar als estudiants d’ambdós països.

D’altra banda, Ester Vilarrubla ha pogut saludar el nou ministre d’Educació Nacional i Joventut de França, Pap Ndiaye, que va assumir el càrrec fa poc més d’un mes, i a qui ha convidat a visitar el Principat.

Finalment, Vilarrubla ha saludat la ministra de Gabón, Camélia Ntoutoume Leclercq, i s’ha reunit amb representants de Human Rights Watch, que li han presentat una iniciativa per ampliar el dret internacional per adaptar-lo a la realitat actual. Així, es pretén treballar en un protocol opcional del Conveni sobre els Drets dels Infants que garanteixi explícitament el dret a l’educació secundària gratuïta.