‘Jarana’ és la necessitat i el desig de continuar investigant en propostes d’arrel on la tradició i el ritual són la base de la recerca, des d’una mirada contemporània. La proposta presentada aquest divendres a Encamp dona continuïtat al treball coreogràfic que la companyia Laia Santanach porta investigant des del 2018.
Els cinc intèrprets, coreògrafa inclosa, juguen a confondre al públic amb la identificació real d’on es troba el principi i quin serà el final del ritual festiu de la modernitat. L’espectacle de dansa és la tercera part de la trilogia del treball de la companyia, on la tradició i el ritual són els conceptes principals de la investigació, amb la dansa contemporània com a vehicle de comunicació en diàleg amb la música electrònica en viu.
La proposta, que té la voluntat d’investigar sobre tradicions que han estat desaparegudes o bé estan en perill de desaparèixer i/o possibles noves pràctiques tradicionals futures, ha emocionat al públic assistent. Una proposta de continuïtat amb la recerca conceptual, així com amb l’equip humà, artístic i tècnic, que acompanya als artistes des de les darreres creacions: Àer i Tradere.
L’obra que aquest divendres s’ha interpretat a Encamp ha passat pel Mercat de les Flors a Barcelona i va fer la seva estrena als reconeguts ‘Teatros del Canal’, a Madrid. El públic, entre el qual hi havia diferents persones vinculades al món de la dansa a Andorra, han gaudit d’aquesta peça i l’han premiat amb una gran ovació final.
Laia Santanach és coreògrafa, ballarina i pedagoga. Dirigeix la seva pròpia companyia de dansa. El 2016 va crear el solo Ballant ballàvem, que va guanyar el Premi de millor intèrpret al festival 15 m2 el 2023. Des del 2017 es va interessar per treballar amb música electrònica en directe i així va crear Rèplica, finalista dels Premis IT.
Des del 2018, investiga la tradició i les pràctiques col·lectives, amb peces com ÀER (2019), que va rebre el Premi Delfí Colomé i fou finalista dels Premis Max a la millor coreografia. L’any 2022 estrena Tradere al Mercat de les Flors. Paral·lelament, l’any 2016 cocrea el festival Menorca en Dansa, que continua codirigint. En l’actualitat és docent de l’Aula de Dansa de la Universitat Autònoma de Barcelona.