Josep Majoral: “El nostre objectiu és que Sant Julià esdevingui un campus universitari”

Avatar photo
Imatge de l’arxiu del Comú de Sant Julià de Lòria

-Esgotada ja la segona part del mandat, fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos anys de govern al capdavant del Comú de Sant Julià de Lòria?

Com bé has dit, han estat dos anys protagonitzats per la Covid-19 però, malgrat això, s’han pogut fer moltes coses. De fet, la de Sant Julià és l’única parròquia que no va anul·lar cap acte, excepte el Mercat Medieval del primer any perquè era tot molt recent. A partir d’aleshores, però, s’han anat adaptant tots els actes als protocols sanitaris. La part positiva és que ens ha obligat a reinventar-nos, a fer coses noves i canviar-ne d’altres que segurament fèiem per inèrcia i, per tant, hem reestructurat moltes coses que es feien al Comú.

-Quines són aquestes coses positives que s’han instaurat?

Una de les coses positiva ha estat la implementació de tecnologia. Per poder complir amb els requisits sanitaris, hem fet un gran avanç en el desenvolupament de diferents tecnologies. Aquest ha estat el que considero més important.

-La sotragada econòmica provocada per la crisi sanitària ha estat molt forta. Tot i així, el Comú va tancar el primer trimestre amb superàvit. Quina és la salut econòmica del Comú actualment? I quina la dels habitants de la parròquia?

La parròquia de Sant Julià és la que més dificultats té econòmicament parlant. Tot i que hem tancat aquest primer trimestre amb superàvit, ho hem fet a còpia d’ajustar-nos el cinturó. Hem hagut de fer moltes coses per tenir aquest superàvit. Hem anul·lat obres i hem deixat de fer coses per poder sanejar aquesta part econòmica del Comú. Avui dia aquesta part econòmica ha millorat bastant. Tot i així, continuem amb un cert neguit perquè qualsevol qüestió important pot decantar la balança. Per tant, tot i tenir-ho bé, estem treballant per tenir una més bona situació de cara al proper pressupost.

Pel que fa a la ciutadania, no ha afectat diferent que a la resta del país. Els locals, bars, restaurants… han patit molt pel tema del tancament. Sí que s’han fet esforços per part de l’administració amb reducció impositiva i d’altres, però es tracta d’imports minsos. Els ajuts del Govern sí que van anar bé però són diners que s’han de tornar i això posa molts negocis en tensió.

-Quines mesures s’han plantejat des del Comú per reactivar l’economia de Sant Julià?

Com a corporació tenim una mesura important per reactivar l’economia de la parròquia, que no és a causa de la pandèmia, ja ho teníem previst abans. Vist que no tenim neu (pistes d’esquí) ni comerç (no podem competir amb Escaldes), el nostre atractiu és el de parròquia universitària, de la ciència i del coneixement. És per això que s’està treballant amb les universitats. Teníem ja la Universitat d’Andorra i, en el que portem de mandat, hem aconseguit que dues universitats noves vinguin al centre, la Carlemany i la Universitat Europea. Pretenem crear una associació d’universitats i Comú per anar de la mà a buscar aquest creixement de parròquia. També estem treballant en un plec per treure a concurs públic la realització d’una residència universitària. L’objectiu és que tot Sant Julià, implicant també restaurants, bars , comerços, esdevingui un campus  universitari. El pol de dinamització de la parròquia és aquest.

-Quins seran els projectes prioritaris en aquests dos propers anys de mandat?

El més important serà aquest projecte de dinamització econòmica que he comentat i, en segon terme, encara que també és important, engegarem una nova plaça a la part alta del poble que s’anomenarà la plaça Rocacorba, estem intentant implicar els joves amb la parròquia en tots els sentits, per a què participin, i tenim com una de les nostres prioritats vetllar pel benestar de la ciutadania i continuar implementant projectes al voltant del medi ambient i la sostenibilitat.

-Recentment ha anunciat que el Comú estudia amb FEDA ampliar la xarxa de calor alimentada per biomassa. En quin punt està aquest projecte i que suposaria per a Sant Julià de Lòria?

FEDA es va comprometre a fer l’estudi tècnic de l’increment d’aquesta producció de calor a través de biomassa, que ja està pràcticament acabat. La setmana que ve tenim una reunió prevista per compartir aquest estudi i trobar un acord les parts implicades. Els beneficis són diversos. Per començar, parlem d’un projecte d’economia circular, que, per sí mateix, ja és un benefici. A més, la fusta que s’hauria de cremar en la caldera hauria de ser de la parròquia i això ens portaria a tenir una part dels boscos nets i sanejats. Un altre benefici és l’abaratiment del cost econòmic per generar calor. I, per acabar, és respectuós amb el medi ambient i aquest és un punt molt important perquè ens ajudarà a aconseguir una administració lliure de carboni.

-Ha anunciat que s’habilitarà un nou servei de bus a la demanda, com el que tenen a Escaldes-Engordany. Per què és necessari aquest tipus de transport?

A Sant Julià, ara mateix tenim un transport convencional i el que volem és poder donar més servei amb el mateix cost. No té cap sentit que un autobús faci la línia regular sense persones dintre. Si és a demanda, farà el viatge només quan toqui i així també hi haurà menys contaminació. D’aquesta manera, serem més eficients.

-En alguna ocasió ha dit que falta habitatge de lloguer a Sant Julià. Què s’està fent per solucionar-ho?

Sense voler tirar pilotes fora, he de dir que, a nivell nacional, s’ha creat la Taula de l’Habitatge. Per tant, la solució ha de ser global per a totes les parròquies. Per tant, hem de veure què en surt d’aquesta taula i, aportant tota la col·laboració que sigui possible, mirar de quina manera podem trobar la solució per a aquest tema.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sancionen més de 750 banyistes incívics a la riera de Merlès

Notícia següent

El Circ Raluy Legacy torna a Tarragona. Guanya 1 pack de 4 entrades!

Notícies relacionades