La màgia inunda Ordino amb la nova exposició del Ministeri de Cultura a l’Era del Raser

‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’ permet conèixer una de les facetes més desconegudes  de la família Areny-Plandolit

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el cap de Govern,  Xavier Espot, acompanyats d’altres autoritats, han visitat aquest dijous a la tarda la  nova exposició impulsada pel Ministeri de Cultura a l’Era del Raser d’Ordino  ‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’. La proposta expositiva,  impulsada conjuntament entre la Biblioteca Nacional d’Andorra i l’Àrea de Museus i  Monuments del Ministeri, permet conèixer una de les facetes més desconegudes  de la família Areny-Plandolit: la vinculació d’alguns dels seus membres amb el món  de la màgia, camp en què van destacar de forma prominent a escala espanyola i  internacional durant la primera meitat del segle XX.  

En l’acte d’inauguració, emmarcant en la setmana de les Jornades europees del  patrimoni, Riva ha apuntat que l’exposició permet assolir un doble objectiu: “posem  en valor el patrimoni més desconegut de la família Areny-Plandolit i donem a  conèixer l’il·lusionisme, un art de l’entreteniment considerat seriós a principis del  segle passat”.  

L’exposició compta amb 100m2 de superfície, es divideix en quatre grans blocs i  compta amb prop de 100 peces exposades. Pau-Xavier d’Areny-Plandolit i un dels  seus fills, Xavier d’Areny-Plandolit, són els protagonistes de l’exposició, que al llarg  de la seva vida van situar Ordino a l’epicentre del món de la màgia. Un els  moments més destacats és la publicació l’any 1913 del llibre escrit per Pau-Xavier,  ‘Las maravillas de la magia moderna’, considerat una de les primeres fonts  d’informació en espanyol de l’època moderna que contenia importants dades sobre  jocs d’escamoteig, cartomància, màgia de saló, i també un recull de grans il·lusions  per a teatres.  

L’estructura d’aquest llibre ha estat la base per organitzar l’exposició, que conté un  seguit d’objectes, alguns dels quals són originals dels protagonistes andorrans, i  d’altres de coetanis. Amb la mostra recollida els visitant podran conèixer com eren  aquest tipus d’espectacles en el seu moment de màxima esplendor, quan la màgia  era un dels entreteniments més populars que omplia teatres i places. A més,  l’exposició també permetrà descobrir quin paper hi van jugar els membres de la  família d’Areny-Plandolit en aquest univers.  

L’exposició estarà oberta al públic a partir del 25 de setembre, a les 10 del matí, i el  aquest primer cap de setmana serà de portes obertes.