Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Josep Àngel Mortés: “Volem adaptar el creixement urbanístic a l’entorn”

Avatar photo

El creixement urbanístic és un dels grans temes a abordar dins la política andorrana i Ordino hi té molt a dir. El ‘boom’ que va patir la parròquia després de la pandèmia va abocar al Comú a plantejar la modificació del POUP per buscar la sostenibilitat del seu entorn. Mesures en la línia del que planteja ara el Govern. El seu cònsol major, Josep Àngel Mortés, ens explica la seva aposta per un equilibri entre sostenibilitat i desenvolupament econòmic, i fa un repàs de l’estat de projectes com l’hotel Casamanya o el nou sociosanitari.

 

Quin balanç fa d’aquests gairebé tres anys de mandat?
M’agrada ser una persona positiva. Com a balanç positiu diria que no vam deixar de fer en cap moment les inversions que pertocaven. Va ser una decisió política important. Pensàvem que l’obligació de les institucions públiques era continuar promovent que l’economia pogués tirar endavant.

 

De fet, ha comentat més d’un cop que han superat el 90% del programa executat.
Penso que és una molt bona notícia pels electors i els ciutadans del país. Hem fet una feina espectacular des d’aquest punt de vista. Segurament, hi ha alguns temes rellevants que són més complexos, com la Casa Rossell. És un dels elements importants dins del nucli urbà del poble en els quals fa anys que treballem per donar-li una activitat que aporti valor afegit a la parròquia. No és fàcil. És propietat del Govern d’Andorra, però no descartem que d’aquí a final del mandat es pugui encetar algun projecte. Tot i això, és complicat perquè hi haurà eleccions pròximament.

 

Aquest curs polític el vam iniciar amb l’anunci de controlar el creixement urbanístic per part del Govern. Com lliga la proposta de l’executiu nacional amb la modificació del POUP d’Ordino?
El que fa és ratificar que no estem mal encaminats. Vam ser els número 1 en tirar endavant una modificació per controlar aquest creixement i poc temps després ens han donat la raó. Això ens ajuda a contenir el creixement del país i poder-lo adaptar a la idiosincràsia de la parròquia per respectar el patrimoni natural i el medi ambient. Aquestes noves mesures ens permeten impulsar el nostre model de parròquia.

 

Ordino tenia un model sostenible?
Teníem un model de no creixement. En els últims 15 anys no s’havia construït pràcticament cap edifici a la parròquia. Qui s’havia de pensar que en plena pandèmia haguéssim tingut aquest ‘boom’ de creixement urbanístic a tot el país? A finals del mandat passat vam revisar el pla urbanístic i, si hagués tingut la visió que passaria això, hauríem fet una altra revisió més adaptada. Ara estem preparats per fer una altra revisió més exhaustiva. No estem en contra del creixement urbanístic, sinó que volem modular-lo i adaptar-lo a l’entorn. La modificació del Govern ens hi ajudarà.

 

Es corria el risc de perdre l’etiqueta de reserva de la biosfera?
No. A vegades hi ha confusió. El fet de ser reserva de la biosfera no vol dir que no puguis créixer. Hi ha moltes zones que ho són i alhora tenen zones industrials espectaculars. Les reserves de la biosfera tenen els diferents espais de protecció: els nuclis centrals (més protegits), les zones tampó i les zones on hi ha la majoria de la població. Cada espai està molt ben definit i hi ha d’haver l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la protecció del patrimoni natural. No perilla l’etiqueta.

 

Quin futur econòmic li espera a la parròquia quan es restringeixi aquest creixement urbanístic?
Ordino som una de les parròquies que no tenim comerç o és molt petit si el comparem amb altres parròquies. Els ingressos importants els tenim de la construcció. Per exemple, a l’anterior crisi Ordino no va ingressar pràcticament res i això minvava el poder d’inversió del Comú. A més, l’estació d’esquí Ordino Arcalís abans era pública. Ara hem pogut fer una concessió a Saetde i és mixta. El fet d’haver entrat dins de Grandvalira ens ha canviat la vida. Primer, perquè continua sent el motor econòmic i, segon, perquè abans havíem d’aportar cada any inversions rellevants. Els diners que destinàvem a l’estació ara els podem dedicar a altres tipus de serveis de la parròquia.

 

Com valora la temporada d’estiu a la parròquia amb milers de persones al mirador de Tristaina?
Han vingut pràcticament 70.000 persones al mirador de Tristaina, tot un èxit. Ja ho va ser l’estiu passat i ho continua sent en aquest, tot i que hi ha altres activitats com el Pont Tibetà de Canillo. La gent el que fa és quedar-se més dies al país per visitar diverses coses. El Pont Tibetà no ha sigut cap problema per Ordino Arcalís, sinó que s’han complementat.

 

Un altre dels fronts oberts és l’hotel Casamanya, que ja compta a una partida als pressupostos del Govern andorrà. En quin estat es troba el conveni?
El Govern i el Comú ja hem treballat el nou conveni i l’esborrany està en mans del Quart d’Ordino. A partir d’aquí, l’han de revisar i ens hem de ficar d’acord si hi ha qualsevol modificació. Ara treballem el pressupost d’Ordino per l’any que ve, on hi haurà una partida en la mateixa línia que el Govern. És una obra que executarem entre les dues entitats. El primer semestre es faran els estudis i al segon la idea és començar les obres.

 

Què hi trobarem en aquest espai?
Serà un espai que compartirem amb el Govern i hi haurà una petita part pel Quart d’Ordino, que hi tindrà la seva seu. El Govern hi ubicarà el Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, mentre que el Comú hi posarà el departament d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat d’Ordino perquè estigui tot centralitzat. D’altra banda, segons anem treballant el projecte, veurem què fer a la resta dels espais.

 

Després del canvi de lideratge, Movem Ordino demana una consulta sobre el projecte de Grífols. Creu que és necessària?
El tema ja està adjudicat i està en marxa. Pel que fa al canvi de Movem, és un tema que els hi hauria de demanar a ells. Si una persona hi està d’acord i l’altra no, s’hauran de ficar d’acord. El Comú en el seu moment va fer la seva feina amb l’informe vinculant. Els ciutadans han d’estar tranquils perquè aquest laboratori complirà la normativa europea sense cap mena de dubte. És una forma de diversificar l’encomia del país i atraure inversions diferents del turisme.

 

La creació del sociosanitari també és un dels temes que teniu sobre la taula. Com es troba?
Encara estem a la fase d’elaboració del plec de bases. Ens hem d’asseure amb l’oposició per compartir-ho tot. És un projecte interessantíssim perquè hi ha una mancança important en l’àmbit de país, estem molt per sota del que marca l’OMS. Aquest sociosanitari és un lloc de futur en el qual esperem arribar tots i estar el millor atesos possible. Es tracta de tenir uns espais per la gent gran en què puguin passar els últims anys de la seva vida de la millor manera. Qualsevol polític ho ha de defensar.

 

També ha aixecat conflictes amb l’oposició.
Encara ens hem d’asseure per explicar el projecte. És veritat que a les primeres declaracions del senyor Armengol va dir que l’espai no era l’idoni. Des del meu punt de vista i del d’altra gent, sí que ho és perquè és un espai cèntric i a prop d’un col·legi. Sembla que quan la gent gran ja ha fet el que havia de fer a la vida els hem de ficar en un racó on no els toqui el sol. Crec que es mereixen estar als millors llocs possibles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Creixell publica un glossari sobre la igualtat pels nens de primària

Notícia següent

El Centre Cívic de Bonavista projectarà pel·lícules gratuïtes

Notícies relacionades