Dilluns, 15 d'abril de 2024
És notícia

Enric Dolsa: “Dubto que el govern tiri endavant Grifols amb una consulta popular negativa”

Avatar photo

Parlem amb Enric Dolsa, candidat d’Units per Ordino a cònsol major. La seva candidatura vol fer la consulta popular per Grifols i crear habitatge. Li preguntem per aquests projectes, com es poden desenvolupar en un mandat i sobre totes les necessitats de la parròquia.

Què li preocupa que ha fet que es presentés?
Hi ha diversos temes que ens preocupen. En primer lloc, el creixement desmesurat que ha tingut la parròquia d’Ordino pel que fa a la construcció. Després, el laboratori P3 que el govern vol col·locar costi el que costi a Ordino i això necessita una consulta popular perquè si no no es pararà. L’altre tema és l’habitatge protegit, nosaltres volem que tota la gent que ha marxat d’Ordino a causa que els lloguers no eren assequibles i per tant no podien quedar-se aquí i per tots els nois i noies que volen emancipar-se que haurien de marxar pels preus, es quedin. Estem fent un estudi per veure quants pisos serien necessaris per acollir tota la gent esmentada i executar el que sigui necessari perquè torni aquella gent o puguin emancipar-se els joves. Farem els necessaris, que no són 200, són menys, tot i que el màxim és 200. A més a més, molts temes de manteniment de la parròquia. 

En contra de Grifols. Què pot fer el Comú per evitar que hi hagi aquesta infraestructura a Ordino?
Està clar el que podem fer. El dia 5 de gener farem un Consell Extraordinari on l’únic punt del dia serà demanar a la justícia andorrana suspensió cautelar del laboratori P3 del Prat de la Farga fins que no s’hagi fet la consulta popular a Ordino. Això ho enviarem el 7 a la justícia i la justícia suposo que com ho enviarà el mateix Comú, obrarà en conseqüència. A finals de març o abril faríem la consulta popular. Si aquesta consulta popular surt majoritàriament amb una negativa davant del laboratori P3, jo dubto molt que el govern s’atreveixi a fer-ho. Encara més, puc dir en aquest moment que tinc fonts bastant bones, que Grifols està esperant a veure si nosaltres guanyem, per si surt negativa aquesta consulta popular, perquè Grifols no anirà a la parròquia d’Ordino si la ciutadania no està d’acord.

L’habitatge a preu assequible. Quin projecte voleu tirar endavant?
En aquest moment podem dir que els habitatges que necessita Ordino d’aquest tipus no arriba a 100. Vam agafar els llistats de la gent que va marxar a causa d’això a Ordino, és a dir, aquelles persones que no podien pagar-se un habitatge i a més a més, tenim controlades totes les persones que arriben en edat d’emancipació i en aquests mateixos moments no arriben a 100 habitatges. Nosaltres el que no farem és de promotora immobiliària, ens cenyirem a les necessitats que té la parròquia. Si les necessitats són 98, farem 98. 

La gestió serà complicada per executar això?
Per al tema d’habitatge no seria una preocupació l’economia. Tenim un business plan de construcció en terreny públic amb una pòlissa de crèdit i serà amortitzable a vint anys, cosa que es pagarà amb els mateixos lloguers. Al cap de vint anys quedarà patrimoni. 

Hi ha un altre gran tema d’interès a la parròquia. El centre sociosanitari. Com s’hauria de fer aquest projecte si és que s’hauria de fer de cap manera.
Des del mes d’agost ja tenien fet el plec de bases i el consol em va trucar. Va explicar-me amb tot detall el que hi havia al plec i el que no pot dir la Sra. Maria del Mar (Coma), és que hi havia falta de garanties. El plec de bases estava fet i quan vaig arribar el dia 28 d’agost per votar a la sessió de Comú, em trobo que al punt 8 —que era el centre sociosanitari— havia desaparegut. Jo comparteixo plenament el projecte que volia fer Mortés, amb tot, menys la ubicació. Perquè la ubicació és a la unitat 21 i allò passarà a ser el centre d’Ordino tard o d’hora i allà han d’anar construccions d’esbarjo. I, també, el centre sociosanitari no tindria res de tranquil·litat allà, a causa dels patis dels col·legis. Els nens han de fer soroll als patis i a les entrades i sortides, així que no és compatible aquella localització amb un centre sociosanitari. 

El CEO (Centre Esportiu d’Ordino) quin lloc té al vostre programa?
L’actual majoria i sobretot la senyora Coma s’estan omplint la boca que és un centre esportiu fantàstic, i estic d’acord, però cal recordar que dels 10 milions d’euros que s’han invertit en aquests 4 anys, 4,5 M s’han invertit al CEO i jo penso que aquesta xifra és altíssima. Per l’altre costat, deien que no era deficitari i òbviament vaig anar al Comú a mirar les dades i sí, el CEO és deficitari. Han invertit més 4 milions d’euros al CEO i hi ha serveis que no estan disponibles com poden ser els massatges per exemple. Una cosa que sí que està clara és que per revertir el dèficit hem de fer mesures. Dels més dels 200 socis que hi ha, un 50% no són de la parròquia d’Ordino i com nosaltres pensem que els diners invertits d’Ordino han de ser pels nostres ciutadans, així que pensem que les persones que venen de fora han de tenir una tarifa diferent. Si anem a altres llocs d’Andorra, hi ha preus més cars i a més a més, segons ens diuen els ciutadans, tenim un gimnàs molt millor que la resta de la competència. Tenint bons equipaments, s’han de fer pagar.

Com s’ha arribat a aquest punt d’haver de pensar un màxim de xifra d’habitatge a preu? Es pot revertir aquesta situació?
Nosaltres a Ordino ho revertirem. Jo no crec amb el que fa el govern ara de comprar immobles per destinar-ho a preu assequible, ja que també molts cops s’han de rehabilitar aquests llocs i això pot ser més car que directament construir. Tots aquests pisos que traurà el govern, hauran de sortir a preus gairebé de luxe. Penso que a Ordino el que hem de fer és resoldre el nostre problema. 

Que necessita Ordino?
En primer lloc, que no creixi desmesuradament com ha passat aquests últims quatre anys. Que no es faci el tema de Grifols, un tema que conec a la perfecció. Que siguem capaços de resoldre el tema de l’habitatge, de l’aigua, resoldre el tema del clavegueram, gestionar bé el centre esportiu i donar impuls a l’escola bressol i a la llar de jubilats. Ordino necessita manteniment, perquè hi ha edificis emblemàtics que tenen una manca de manteniment terrible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor l’home que va resultar ferit crític en l’incendi a Reus

Notícia següent

Ja hi ha data per al nou espectacle de drons de Tarragona

Notícies relacionades