‘Vincles. Cuixart conversa amb la col·lecció Carmen Thyssen‘ serà el títol de la nova mostra que el Museu Carmen Thyssen acollirà a partir de finals de febrer. Així ho han anunciat aquest dijous el responsable d’organització adjunt a la gerència, Martí Pons, la responsable de projectes artístics i educatius, Charline Bony, el conservador general de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisa, Guillermo Cervera, i la comissària de la nova exposició, Pilar Giró, durant la presentació de la mostra.
Una proposta que té com a principal objectiu establir vincles entre les dues col·leccions a través de diàlegs artístics i que, en total, inclourà 44 obres agrupades en 16 vincles temàtics. “Aquesta exposició pretén proposar l’insòlit als visitants i ser un mirall de l’ànima humanista. Volem posar de costat obres de la col·lecció Thyssen i obres de Modest Cuixart per oferir una nova perspectiva que trenca amb els corsets dels cànons estètics i respon a la llibertat creativa” ha avançat, Pilar Giró.
A més, com és habitual en les mostres del museu, l’exposició comptarà amb la seva pròpia banda sonora, que acompanyarà cadascuna de les peces artístiques. En aquesta ocasió, tal com ha explicat Pons, els músics encarregats de crear aquest relat musical han estat Kic Barroc, Lluís Casahuga, Toni Gibert, Jordi Claret, David Sanz i Bernat Torra. “És un nou pas endavant i una fita més per a aquest museu, que fins ara no havia explorat aquesta línia. Crec que és una proposta molt interessant i un reflex de l’evolució que ha experimentat el museu, encaminant-se cap a una maduresa museística” ha destacat, Cervera.
Durant la presentació també s’han fet balanç de l’anterior temporada expositiva, que ha estat marcada per la mostra ‘Sons. Analogies musicals a la pintura’. En aquest sentit, Pons ha anunciat que, des del mes de gener del 2024, la mostra ha rebut un total de 10.264 visitants majoritàriament del país -5.775 visitants andorrans i 1.639 visitants de Catalunya- i que el mes amb més afluència ha estat el juliol, amb 1.638 visitants. De fet, es tracta d’una xifra anual lleugerament inferior a les d’anteriors exposicions que havia acollit l’espai. “Queda clar que ens hem vist afectats per les obres davant del museu.
Tot i això, més enllà de les xifres, valorem molt positivament el retorn per part dels visitants, que majoritàriament ha estat molt favorable” ha apuntat el responsable d’organització adjunt a la gerència. Amb relació a aquesta qüestió, Bony ha destacat que, al llarg de la temporada, s’han dut a terme un total de 251 activitats complementàries a l’exposició, la majoria dirigides al públic jove. “Creiem que els nens són el públic del futur. És una línia que cuidem molt i que volem continuar potenciant” ha subratllat.
Finalment, davant d’una pregunta formulada per la premsa sobre el trasllat del museu a l’edifici Node, Cervera ha reconegut que és un projecte complex i que, actualment, es troba mantenint converses amb els membres del patronat de la Fundació Museand. “Tot depèn de quan finalitzin les obres de l’edifici Node, però és probable que ‘Vincles’ sigui l’última exposició que aculli l’hotel Valira” ha plantejat el conservador general de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza.