Nou reglament a Andorra contra el malbaratament alimentari

El marc normatiu  preveu, entre d’altres, la reducció de fins al 50% del malbaratament alimentari per  al 2030

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

En la lluita contra el malbaratament alimentari és essencial poder impulsar accions concretes que evitin la generació de residus i acompanyin a la ciutadania en l’adopció de nous hàbits de consum. És per aquest motiu que el Govern d’Andorra ha aprovat un nou Reglament que té per objectiu establir els criteris mínims que han de complir els supermercats amb relació als espais destinats a exposar i posar a la venda al públic els productes alimentaris amb dates de consum preferent i de caducitat properes a la superació.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha presentat  la nova normativa de forma presencial en un supermercat i ha ressaltat que la  mesura permet complir amb un doble objectiu: “lluitar contra el malbaratament  alimentari i alleugerir l’economia de les famílies amb l’aplicació de promocions als  productes alimentaris”. El ministre ha explicat que el text permet desplegar els  principis de la Llei d’economia circular que va impulsar el Govern la legislatura  passada i que va aprovar el Consell General per unanimitat. El marc normatiu  preveu, entre d’altres, la reducció de fins al 50% del malbaratament alimentari per  al 2030.  

Casal ha explicat que aquesta presentació té especial rellevància tenint en compte  que aquest divendres 29 de setembre se celebra el Dia internacional de  conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament alimentari, reconegut per  l’Assemblea General de les Nacions Unides a proposta d’Andorra i San Marino. La  commemoració permet, per una banda, promoure la seguretat alimentària i, per  l’altra, impulsar mesures i activitats que augmentin la conscienciació sobre la  importància d’aquest problema i les solucions que es poden trobar en tots els  àmbits per contribuir al desenvolupament sostenible.

Tornant al detall del reglament aquest s’aplica a tots els centres comercials que  venen productes alimentaris i estan declarats com a productors singulars de  residus segons la normativa vigent, és a dir, que tenen més de 1.200 m² en planta.  Tots els productes que se situen en aquests espais —productes amb data de  consum preferent o data de caducitat propera, així com productes amb  imperfeccions o desperfectes que no posin en risc la salut del consumidor— han de  ser objecte de promoció.

Els productes s’han d’exposar i posar a la venda obligatòriament en espais  específics centralitzats, i complementàriament també es poden exposar dins del lineal dels productes en qüestió i s’han de posar a la venda de forma promocional.  Un cop aprovat aquest text, el Govern treballarà amb el sector perquè els espais  també hauran d’estar senyalitzats amb una imatge homogeneïtzada indicada per  l’Executiu de forma que sigui més fàcil i ràpida la localització. El reglament es  publicarà aquest dimecres al Butlletí Oficial de Principat d’Andorra (BOPA) i  entrarà en vigor al cap de tres mesos, a principis de gener.