Més de 250 persones participen a les Jornades Europees del Patrimoni a Andorra

Patrimoni Cultural ha pres la decisió de programar novament algunes de les activitats  al llarg dels mesos vinents gràcies al seu èxit

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Més de 250 persones han participat en les activitats organitzades amb motiu de les  Jornades Europees de Patrimoni, que aquest any han tingut lloc del 14 al 29 de  setembre. El lema de les Jornades ha estat “Patrimoni viu”, una consigna que ha  orientat un programa pensat per a tots els públics.

En la majoria d’activitats s’ha exhaurit l’aforament i hi ha hagut un molt bon retorn per  part dels visitants i també a les xarxes socials, motiu pel qual el Departament de  Patrimoni Cultural ha pres la decisió de programar novament algunes de les activitats  al llarg dels mesos vinents.

Les Jornades han ofert activitats pensades per a diferents tipus de públics amb  l’objectiu de donar conèixer el patrimoni de manera lúdica, pràctica, tècnica i també  participativa. Així, durant aquests dies, els participants han pogut gaudir d’itineraris i  visites guiades, espectacles i concerts, conferències, cursos i tallers. Com cada any,  els museus d’Andorra s’han sumat a les jornades i han ofert l’entrada gratuïta i  diverses activitats complementàries.

Finalment, i per segon any consecutiu, s’ha engegat una consulta ciutadana per  donar a conèixer algunes de les peces que formen part dels fons de Patrimoni  Cultural i decidir quina d’elles es restaurarà de manera prioritària. En aquesta ocasió  les propostes són: la restauració de cinc peces d’indumentària de soldats carlins (mitjan segle XIX); la restauració de dos baguls esponsalicis procedents de Casa  Rossell d’Ordino (segle XVII); la restauració d’una custòdia procedent de l’església  de Santa Eulàlia d’Encamp (segle XVIII). La consulta estarà activa fins al 23 d’octubre  mitjançant la plataforma www.visc.ad.

Participació internacional a les Jornades Europees del Patrimoni

A més de les activitats programades a Andorra, en el marc de les Jornades Europees  del Patrimoni, el ball de l’Ossa d’Encamp i L’última ossa d’Ordino es van poder veure  a la seu de la Unesco, a París, el cap de setmana del 16 i el 17 de setembre. Aquells  mateixos dies, el Departament de Patrimoni Cultural va participar en el festival de  pedra seca Féile na gCloch (Inis Oírr, Irlanda).

Finalment, cal destacar que Andorra ha participat en la iniciativa de la Xarxa Europea  de Punts Focals per al Conveni de la Unesco 2023, Wiki Loves Living Heritage, compartint fotografies de les festes de l’Ossa, recentment inscrites a la Llista  representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.