L’entitat pública Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) presenta el seu segon Pla d’Igualtat. L’exposició del document l’han realitzat aquest dijous el director general de la companyia, Albert Moles, i la directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb clients, Nerea Moreno. Entre els reptes que es proposa el subministrador d’energia, destaca l’objectiu d’assolir un 30% de dones a la plantilla del grup (que està format per la matriu de FEDA, FEDA Ecoterm, FEDA Solucions i FEDA Cultura i CTRASA) el 2026.
Moles ha anunciat que, actualment, l’equip de la matriu FEDA —al que no s’inclou el personal de les tres filials—, està format per 120 persones, de les quals un 31% són dones. En els pròxims tres anys, s’espera que aquesta xifra augmenti fins a arribar al 35% de dones. “Les filials de FEDA encara estan molt masculinitzades i aconseguir el 30% de dones al conjunt del grup suposarà un repte important”, ha destacat Moreno.
El director general també ha apuntat que el 45,5% de les contractacions que van realitzar-se el 2022 van ser dones i que, avui dia, la bretxa salarial és d’un 14%. “La desigualtat en el sou s’explica amb el fet que els treballadors més anys a l’empresa són homes, per la qual cosa reben un complement per antiguitat, i perquè hi ha professions que estan molt masculinitzades i tenen una retribució més elevada”, ha manifestat Moles.
Segons el director de FEDA, cal que “tots els esforços que es duguin a terme en l’àmbit de la igualtat de gènere” s’enfoquin en “donar les mateixes oportunitats” a les dones que als homes. “És més complex accedir a segons quines feines quan ets una dona”, ha afirmat Moles.
Set àmbits de treball
Moles ha assenyalat que amb aquest pla no només pretenen “complir amb la normativa”, sinó que volen “ser referents i obrir canals a altres empreses” perquè es comprometin amb la igualtat de gènere. El primer pla va presentar-se l’any 2019 i, segons el director de FEDA, “va servir de guia” en la creació d’un protocol d’assetjament, la formació d’un comitè d’ètica i igualtat i “l’ús de llenguatge inclusiu”.
El nou pla, que estarà vigent fins a l’any 2026, està “dividit en set àmbits de treball”, ha apuntat Moreno: contractació i selecció, retribució i valoració de llocs de treball, formació, conciliació i corresponsabilitat, prevenció de l’assetjament, comunicació i salut laboral. “Són accions bastant ambicioses que ens hem pogut plantejar ara gràcies a tota la feina que ja hem fet amb anterioritat”, ha destacat la directora de Comunicació.
En l’àrea de la retribució, l’objectiu és “reduir la bretxa salarial amb complements del 14% al 10%” i que “el 45% dels càrrecs de responsabilitat estiguin integrats per dones”, ha explicat Moreno. Pel que fa a la conciliació, “que és un dels eixos principals a la nostra societat a l’hora de buscar la igualtat”, FEDA pretén “equiparar les hores de permís entre homes i dones” i “reduir en un 5% les hores que sobrepassen la jornada laboral”.
D’altra banda, l’entitat vol arribar al “40% de presència de dones en les notícies sobre FEDA per trencar estereotips” i “sempre que es pugui, continuar utilitzant un llenguatge inclusiu”. A més a més, FEDA busca “aplicar la perspectiva de gènere” en les polítiques de prevenció de riscos laborals.
“Mesures de discriminació positiva”
Moreno destaca que una de les accions per assolir els objectius del pla és l’aplicació de “mesures de discriminació positiva en la contractació de dones a la plantilla”. En totes les convocatòries de places vacants del grup FEDA s’aplicarà el mecanisme de valoració que “puntuarà amb un 2% més les candidatures” de les dones. “D’aquesta manera, davant de dues candidatures similars, tindrà prioritat la contractació d’una dona”, ha pronunciat la directora de Comunicació.
Tanmateix, en les convocatòries de places vacants “a les àrees més masculinitzades del grup FEDA, el percentatge suplementari que tindran les dones serà del 5%”. Actualment, des de la companyia comenten que les feines amb més presència d’homes són les relacionades amb enginyeria, informàtica i operacions. “Aquestes mesures s’aplicaran fins que s’assoleixi el 40% de la plantilla femenina. Un cop aconseguit, s’aturarà la discriminació positiva”, manifesta Moreno.
En últim lloc, la també directora de Relació amb clients ha apuntat que, “per tal de feminitzar FEDA”, es crearà una beca d’estudis d’enginyeria informàtica per a dones en col·laboració amb la Universitat d’Andorra.