Comencen les obres del nou Parc de l’Ossa a Encamp

Les obres han començat aquest dilluns i s'estendran durant 21 mesos, tot i que es preveu que una part de la zona de lleure pugui estar operativa a mitjans del 2023

El Comú d’Encamp ha col·locat la primera pedra del que serà el nou Parc de l’Ossa, un nou espai verd al centre d’Encamp que inclourà la construcció de tres nous edificis de serveis, una zona de restauració, un parc infantil i juvenil, un nou aparcament amb 80 places cobertes i el soterrament del carrer de la Molina, de manera que es guanyen 10.000 m2 d’espai verd al centre de la vila, mirant al riu i amb prioritat per les persones.

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha assegurat que “aquest nou espai sumarà com a  element tractor perquè la parròquia sigui un referent en qualitat de vida al Principat”. Durant el seu discurs, ha agraït a tothom que ha format part de les fases prèvies abans de l’inici de les obres i ha remarcat que avui posem la primera pedra del parc que els encampadans i encampadanes varen escollir i per tant, aquest nou espai és un mèrit de tothom”.

Laura Mas ha estat l’encarregada, juntament amb els diferents representants de la societat encampadana assistents a l’acte d’anar introduint els objectes que s’han inclòs dins de la caixa del temps: els diaris dels mitjans de comunicació en paper del dia en qüestió, una fotografia aèria del dia, una revista de carnaval del 2022,  una moneda d’un euro, dos segells i mata-segells del dia de Correos i de La Poste, la Consueta d’Encamp on es recullen les festes i celebracions de la parròquia i el discurs de la cònsol major, elements que en un hipotètic cas d’obertura en un futur situarien el moment de la primera pedra en un espai físic i temporal, una manera simbòlica de recordar el moment exacte de la primera pedra.

Després de la col·locació de la caixa del temps i de la placa commemorativa, el director facultatiu del nou projecte, Gerard Veciana, ha estat l’encarregat de guiar a tots els assistents per un petit recorregut explicatiu en el que a través de sis plafons amb imatges de com serà l’espai un cop finalitzades les obres, els assistents han pogut fer-se a la idea de la transformació urbana d’aquest nou espai.

Gerard Veciana, que conjuntament amb Lluís Ginjaume, varen sen els guanyadors del concurs d’idees, tant del vot del jurat com de la ciutadania, ha explicat que una part important de la “filosofia del projecte és la reutilització de materials tenint en compte l’existència prèvia d’un parc” i ha citat elements com l’acer de les baranes o les peces de granit. Veciana s’ha referit a “la importància de la biodiversitat“, i ha detallat que es plantaran 50 arbres, 9.000 arbustos i més de 2500 plantes aquàtiques, així com la construcció de les cobertes verdes amb vegetació dels nous edificis.

Gerard Veciana ha remarcat que aquest és un projecte que “mira de cara al riu” amb l’aprofitament de l’aigua per generar una llacuna nova.  També ha fet èmfasi en el fet que l’espai no serà un espai adaptat( referint-se a la necessitat d’adaptació dels espais públics per a les persones amb diversitat funcional) sinó que s’ha concebut per ser un “espai inclusiu“, sense necessitat d’adaptar-lo.