Els esdeveniments culturals i esportius podran tenir el 100% d’espectadors si estan vacunats

El Govern també redueix mesures referents a establiments de restauració i reunions de treball

El ministre de Finances i Portaveu del Govern, Eric Jover, ha informat aquest dimecres de les dades sanitàries relacionades amb la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2. Donada la seva estabilització les darreres setmanes i que la taxa de reproducció segueix estable al voltant d’1, el Consell de Ministres ha acordat el relaxament d’algunes de les mesures vigents.

Un dels punts acordats durant la sessió de Consell de Ministres fa referència al nombre de persones que poden compartir taula en els establiments de restauració: la xifra s’amplia a deu persones en espais interiors –actualment estava limitada a 8– i a 20 en els exteriors –fins ara el topall se situava en 10–. S’iguala així a les xifres ja permeses en trobades de familiars i amics.

D’altra banda, també s’actualitzen els criteris referents a les reunions de treball. Malgrat que es manté el màxim d’assistents en 10 persones, aquestes es podran fer sense límit de persones sempre i quan tots els assistents estiguin o bé immunitzats –han rebut la pauta completa de la vacuna fa més de dues setmanes, han passat la malaltia els darrers 6 mesos o han passat la malaltia i han rebut una dosi de la vacuna fa més de dues setmanes– o bé presentin una prova diagnòstica amb resultat negatiu. A més, en cas que tots els assistents estiguin immunitzats o tinguin aquesta prova diagnòstica, es podrà prescindir o bé de la mascareta, o bé de la distància de seguretat interpersonal d’1,5m.

Pel que fa als centres sociosanitaris, les persones que visitin un resident i tant un com l’altre estiguin immunitzats, podran fer la visita sense necessitar fer-se una prova diagnòstica. També podran prescindir de la prova els residents del centre que visitin familiars o amics que estiguin immunitzats.

Finalment, el Consell de Ministres també ha aprovat ampliar l’aforament dels esdeveniments culturals i esportius en determinats casos. Així, es manté un aforament màxim del 50% en interiors i 70% en exteriors. Aquest percentatge podrà augmentar-se fins al 100% si els organitzadors disposen d’un protocol validat pel Ministeri de Salut i els assistents estan immunitzats o presenten una prova diagnòstica negativa per tal d’accedir-hi.

Actualització sanitària del 22 de setembre

El ministre Jover també ha informat de l’evolució de la pandèmia de SARS-CoV-2 al Principat: la xifra total de casos des de l’inici és de 15.153 persones i es registren un total de 14.958 altes. El total de defuncions fins a la data és de 130.

Actualment hi ha 65 casos actius i no hi ha cap ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –ni a planta ni a l’UCI–.

Pel que fa a la població escolar, hi ha 8 aules sota vigilància activa –4 total i 4 parcial– i 4 en vigilància passiva. El ministre Portaveu ha exposat que donada l’afectació a un mateix curs de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Escaldes-Engordany, demà es realitzarà un cribratge amb TMA a tots els alumnes d’aquest curs que no s’han confinat per contacte.

Finalment, des de l’inici del Pla de vacunació ja s’han administrat 103.595 vacunes –53.485 primeres dosis, 49.892 segones i 218 terceres–.