El pla Renova d’Andorra impulsa 41 instal·lacions fotovoltaiques aquest 2021

Els ajuts a la rehabilitació contribueixen a posar 50 habitatges en lloguer

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El pla Renova d’Andorra, d’ajuts a la rehabilitació d’edificis en favor de l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables, ha impulsat 41 instal·lacions de plaques fotovoltaiques, segons explica el Govern en un comunicat.

Amb aquests muntatges, es compten més de 110 instal·lacions, “la qual cosa és equivalent al consum energètic de 752 llars”, detalla l’executiu en el balanç de la convocatòria 2021 del pla Renova.

El pla Renova “és l’eina pressupostària per finançar i fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables en l’edificació”.

Aquest any s’ha rebut un total de 366 sol·licituds per un import conjunt de 2,9 milions, un 28% més respecte a les demandes registrades el 2020 i “la xifra més alta mai assolida” des de la posada en funcionament del pla l’any 2011.

Per a aquest 2021, la dotació final del programa ha estat d’1,8 milions, que correspon a un augment del 48% pel que fa a la dotació total de l’any passat.

LES SOL·LICITUDS

Del total de sol·licituds rebudes, el 55% anaven encaminades a la millora de l’eficiència energètica i el 24% a l’impuls d’instal·lacions d’energies renovables en habitatges.

El 23% estaven relacionades amb la línia d’ajuts per afavorir el canvi dels sistemes de calefacció –nova en aquesta convocatòria–, que han optat majoritàriament (57 de les 87 sol·licituds) per la instal·lació d’energies renovables com les aerotèrmies, la biomassa o la solar tèrmica.

En aquest punt, destaca el fet que, malgrat disposar d’una línia específica per al canvi de calderes clàssiques –gasoil i gas propà– per altres més eficients, “l’usuari del programa ha preferit fer el pas cap a les energies renovables”.

D’altra banda, la convocatòria d’aquest 2021 preveia una subvenció de fins al 15% si les reformes es feien en habitatges que es destinen al lloguer, i segons els càlculs del Govern, el programa ha contribuït a posar 50 habitatges al mercat de lloguer.

“ÈXIT DEL PROGRAMA”

Segons la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, les xifres d’aquest exercici demostren que “la ciutadania és conscient que cal avançar cap a la transició energètica i eficiència dels habitatges per reduir les emissions de CO2 i avançar cap a la neutralitat carboni”.

La ministra ha celebrat “l’èxit del programa” i ha assegurat que el Govern creu en aquesta eina per al canvi i l’impuls de la transició energètica, que respon a les necessitats de la ciutadania.

Per la seva banda, el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha afirmat que “la ciutadania que fa actuacions a casa té en compte el pla Renova i la reforma que impulsa és sempre millorant l’eficiència energètica i la reducció del consum”.

MÉS DE 10 MILIONS EN AJUTS

Des de la posada en funcionament del pla Renova, el 2011, s’han rebut 2.294 sol·licituds i s’han demanat 13 milions en ajuts i 16,6 milions com a préstec.

En total s’han atorgat 10,8 milions en subvencions i 13,6 milions en préstec, la qual cosa “ha suposat una repercussió econòmica sobre el teixit econòmic del país de 86 milions d’euros”, des que va arrencar el programa.