El Govern d’Andorra aprova mesures obligatòries d’estalvi energètic

Avatar photo

La temperatura ambient de botigues, hotels i oficines no podrà superar els 20 graus

El consell de ministres del Govern d’Andorra ha aprovat aquest dimecres el decret de mesures provisionals de reducció del consum energètic i d’estalvi energètic que converteix en obligatòries a partir del dijous per al sector empresarial totes les accions que fins ara eren només recomanacions.

De fet, des del passat 7 de setembre el Govern ja va adoptar un decret per impulsar mesures concretes d’estalvi en l’administració general i, segons ha informat mitjançant un comunicat, s’ha aconseguit reduir més d’un 12% el consum en aquests organismes.

Durant l’últim trimestre, el Govern ha signat fins a 207 pactes per aplicar mesures similars a les administracions locals i al sector empresarial, però des del teixit econòmic s’havia demanat que les accions fossin obligatòries.

Els empresaris no volien que es veiés compromesa la lliure competència i que aquesta comportés l’adopció d’un model sostenible i més sobri energèticament.

D’aquesta forma, a partir del dijous, a les botigues, hotels o llocs de treball on es disposi de climatització elèctrica, la temperatura ambient no podrà ser superior als 20 graus durant els mesos d’ús de la calefacció.

En el cas dels hotels, la temperatura de les habitacions la podran regular els hostes, però en tot cas l’establiment haurà de recomanar-los l’adopció del límit de 20 graus.

El decret també prohibeix l’ús exterior de sistemes de calefacció o climatització elèctrics i durant l’horari laborable, ni als llocs de treball ni a les zones comunes no es pot usar la il·luminació artificial mentre hi hagi suficient llum natural.

En finalitzar la jornada les llums han d’apagar-se i la il·luminació exterior dels edificis sigui informativa, ornamental, monumental o simbòlica, i dels aparadors i rètols, no pot encendre’s abans de la posta de sol i s’ha d’apagar com a molt tard a l’hora de tancar.

Les llums de Nadal s’hauran de treure com a molt tard el 15 de gener i l’horari de funcionament es limita des que comença a enfosquir fins a les 22 hores.

Al final de la jornada laboral s’hauran d’apagar tots els equips elèctrics i electrònics de les taules de treball i les empreses han d’ajustar el règim de funcionament de les instal·lacions a la demanda real i a la concurrència, tancant instal·lacions o zones fora dels dies o hores punta, sempre que sigui possible.

Amb aquest decret, que tenen una vigència de dos mesos, l’Executiu intenta aconseguir l’objectiu de reduir un 15% el consum energètic per fer front a la situació inestable i volàtil dels mercats d’electricitat i la menor producció d’energia a tota Europa.

A més es destaca que aquestes mesures i la consegüent reducció del consum també suposaran un major estalvi en la compra d’energia dels mercats exteriors, fet que garanteix una major viabilitat de FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) així com un menor impacte per a la ciutadania en la factura elèctrica.

TARIFA DE RETRIBUCIÓ

De forma paral·lela, el Govern també ha aprovat aquest dimecres el decret que fixa la tarifa de retribució de l’electricitat injectada a la xarxa per regular i desvincular aquesta retribució de la tarifa majorista a la qual les entitats distribuïdores adquireixen l’electricitat a la companyia pública.

D’aquesta forma, es manté el preu de compra de l’electricitat establert abans de la pujada de les tarifes amb una retribució fixa igual a 0,1104 euros/KWH.

La mesura permet mantenir l’atractiu dels projectes i el seu impuls, sense que aquest fet impliqui un major cost per al sistema elèctric i això, en conseqüència, pugui revertir en el conjunt de la ciutadania.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Disturbis a causa de la derrota del Marroc a la Copa del Món (VÍDEO)

Notícia següent

Els Vestits de paper de Mollerussa i Amposta aposten per la Unesco

Notícies relacionades