El cap de Govern d’Andorra destaca el paper de la ciutadania enfront dels reptes col·lectius

Espot en el missatge de Cap d'Any: Andorra és una "societat madura, responsable, cívica i solidària"

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha destacat aquest divendres el paper individual dels ciutadans per fer front als reptes col·lectius, com el que representa la pandèmia de coronavirus.

Ho ha fet en el seu discurs de Cap d’Any, que, tal com explica en un comunicat l’Executiu, s’ha enregistrat al domicili d’Espot en l’últim dia del seu confinament per ser positiu de Covid-19 i “seguint les mesures preventives dictades en un protocol elaborat pel Ministeri de Salut”.

El cap de Govern ha posat la vacunació com un dels exemples d’esforç individual per fer front a un repte col·lectiu, i ha destacat que es tracta d’una mesura realment efectiva per salvar vides, per garantir un entorn saludable i segur i per fer possible la vida social i econòmica”.

“Gràcies a les vacunes i a la responsabilitat col·lectiva hem pogut reprendre l’activitat social i econòmica i encarar amb un cert optimisme la temporada d’hivern”, ha afegit després d’assenyalar que el sistema sanitari ha resistit també gràcies a les vacunes.

Espot ha recordat a les víctimes de la pandèmia i ha destacat que la vacunació és “una acció individual, que per si sola i de forma aïllada té un benefici petit, però que, posada al costat de milers d’altres decisions, té un benefici col·lectiu enorme que supera amb escreix qualsevol càlcul de guanys i riscos individual”.

Vista la resposta a la crida a la vacunació i en el confinament generalitzat de 2020, el cap de Govern ha afirmat que “Andorra és una societat madura, responsable, cívica i solidària”.

REPTES GLOBALS I DE PAÍS

Així mateix, ha demanat aplicar als grans reptes globals i de país aquesta “perspectiva elevada i de mires llargues” demostrada enfront de la pandèmia de Covid-19.

Segons resumeix en un comunicat el Govern, aquests reptes són la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, l’acord amb la Unió Europea, la transformació del model econòmic i social en clau d’innovació i sostenibilitat, els avenços en la igualtat efectiva entre dones i homes, i el futur del sistema públic de pensions.

En aquest punt, Espot ha manifestat: “L’explicació de la nostra pervivència, de la nostra prosperitat, cal buscar-la en la tenacitat, en el coratge, en la intel·ligència i en la bondat de generacions i generacions d’andorrans i de persones vingudes de tot el món que han fet d’aquesta terra casa seva”.

I, segons ell, aquest “caràcter andorrà” convida a l’optimisme, ha exposat, repassant algunes bones notícies del 2021, com la represa de l’activitat turística i del comerç, l’evolució del sistema financer o els projectes d’investigació, innovació i per superar limitacions del país, com la manca de connexions internacionals.

EL PAPER DE LES INSTITUCIONS

El cap de Govern també ha destacat la importància de les institucions en el marc de la pandèmia: “Ens ha fet veure com a nostres accions particulars tenen també una dimensió col·lectiva”.

Espot s’ha referit a l’Organització Mundial de la Salut en la lluita global contra el SARS-CoV-2, a la UE per recuperar la mobilitat entre països i al Fons Monetari Internacional per a la confiança en l’economia.

També ha al·ludit als coprínceps d’Andorra –el president de la República de França i el bisbe d’Urgell, Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives respectivament– per mantenir “una relació de cooperació franca i sincera” amb els dos països veïns.

Espot ha acabat el missatge amb un desig: “Passar unes bones festes de Nadal i que encareu el 2022 amb salut, amb optimisme i amb confiança”.