Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Demòcrates es compromet a seguir augmentant el salari mínim i les pensions

Avatar photo

Espot defensa la concertació social entre empresa i assalariats com la via per definir els increments salarials, adaptats a la realitat de cada sector

La tercera jornada de la llista de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció  Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp + Independents d’aquesta  campanya electoral s’ha centrat en la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, “un  dels grans reptes que tenim plantejats com a país”, juntament amb l’habitatge i la  inversió estrangera, ha exposat el cap de llista, Xavier Espot. L’encariment dels preus  per la conjuntura internacional “ha impactat en la ciutadania d’Andorra”, motiu pel  qual cal donar continuïtat a les accions desplegades els darrers quatre anys i que, entre  d’altres, han permès elevar el salari mínim dels 1.050 euros als 1.285 euros. Però  aquest augment del 20% (gairebé el doble que l’increment global de l’IPC en el mateix  període), no es pot aturar “fins que no s’arribi al 60% del salari mitjà“, tal com dicta la  Carta Social Europea. Actualment aquest objectiu se situaria en els 2.371 euros.  

En la mateixa línia Espot, que ha estat acompanyat a Ciutat de Valls del número 8 de la  llista nacional Manuel Linares, ha garantit que si la ciutadania fa confiança a  Demòcrates el proper 2 d’abril, se seguiran revaloritzant les pensions de jubilació,  invalidesa i viduïtat com a mínim d’acord amb l’IPC, així com se seguiran contenint les 

tarifes elèctriques. “Si cal que FEDA no tingui beneficis o en tingui menys, ho  continuarem fent”, ha garantit. 

D’altra banda, i pel que fa als salaris superiors al mínim, que aquest any s’han  incrementat de manera esglaonada per llei per ajustar-los a l’augment substancial de la  inflació, el cap de llista ha exposat que no és la solució “òptima”, i que cal afavorir “la  concertació social“. És a dir, un acord entre assalariats i empresaris a través dels seus  representants. “Hem de saber promoure i intensificar el diàleg social perquè els  augments salarials provinguin d’aquests acords i s’adaptin a la realitat de cada sector“,  ha defensat. En aquest sentit, ha avançat que, si cal, es promouran modificacions  legislatives perquè guanyin més pes els comitès d’empresa i els sindicats.  

Canillo 

Els candidats Guillem Casal i Jordi Jordana, amb la suplent Marion Claude Dourdet,  han volgut donar valor, des de la localitat de Prats, a les explotacions agrícoles i  ramaderes de la parròquia. S’han compromès a donar suport al Pla d’accions que  impulsa el Comú per acompanyar el sector, de manera específica tenint en compte les  característiques de cada explotació, per millorar les seves instal·lacions i garantir el  relleu generacional. Per aquest motiu, Casal s’ha compromès a “col·laborar amb les  inversions” que siguin necessàries un cop definit el Pla, siguin per a explotacions grans  o petites, perquè es puguin modernitzar i diversificar la seva oferta. 

Ordino 

La candidatura de Demòcrates + ACO, amb el cònsol Àngel Mortés, ha citat els mitjans  davant del Centre de Tenificació Esportiva d’Ordino, per reafirmar que se seguirà  invertint en l‘ampliació d’espais i serveis de la instal·lació, a fi de convertir-la “en un  centre integral de medicina esportiva i un centre neuràlgic de l’esport federat del  país, on els esportistes tinguin cobertes les seves necessitats per practicar i  professionalitzar la seva carrera esportiva”, ha manifestat la suplent Meritxell Rabadà.  La candidata també ha defensat que cal continuar apostant perquè la parròquia aculli  grans cites esportives internacionals, com una etapa de la Vuelta o el Tour de França.

Encamp 

A la parròquia encampadana el número 1 d’Units per al Progrés + Demòcrates +  Independents, Jordi Torres, amb la segona candidata Maria Martisella, el número 3 de  la nacional Carles Enseñat i la cònsol Laura Mas, ha anunciat l’inici dels treballs per  habilitar un itinerari natural que unirà Encamp i Escaldes-Engordany, en el marc Pla  sectorial d’infraestructures verdes. Permetrà “viure la parròquia des de la seva natura i  medi ambient” i arribarà, en una segona fase, fins a Canillo. Torres ha defensat que  aquests itineraris també serveixen de reclam turístic i que, per tant, s’impulsaran des  del concepte de poder gaudir d’activitats a la natura amb família o amics. 

Andorra la Vella 

Conxita Marsol i Alain Cabanes, número 1 i 2 respectivament de la llista de  Demòcrates + Liberals a Andorra la Vella, s’han desplaçat al nou edifici d’habitatge de  lloguer de preu assequible que s’està construint a Borda Nova. Un exemple de com la  col·laboració entre institucions (el Govern i Comú en aquest cas), permet aportar 44  pisos de preu regulat al mercat, així com 200 places d’aparcament per als veïns de la  zona. Amb tot, “no n’hi ha prou”, ha advertit, i una via per seguir incrementant l’oferta  ha de ser a través de la col·laboració publicoprivada. És a dir, a partir de la cessió de  sòl públic a privats perquè construeixin i gestionin, durant un període llarg de temps,  pisos de lloguer assequible. Marsol ha avançat que es treballa en un projecte  d’aquestes característiques a Santa Coloma, que s’analitzen opcions a altres indrets de  la parròquia, i que hi ha comuns que volen tirar endavant iniciatives similars. 

Sant Julià de Lòria 

En aquesta tercera jornada de campanya la llista laurediana s’ha desplaçat fins a  l’abocador de la Rabassa, per tractar la problemàtica de la mancança d’aquestes  instal·lacions al país i de la gestió dels residus. El suplent Joan León ha assegurat que  treballaran “de forma intensa” per minimitzar l’impacte d’aquest abocador, a través de  dos vessants: “incentivant l’equilibri territorial amb la implementació d’una xarxa  d’abocadors a tot el país” i, per altra, promovent la reutilització dels residus. En aquest  sentit, ha citat la Llei d’economia circular aprovada aquesta legislatura, que dedica un  apartat específic al foment de la circularitat al sector de la construcció, a reutilitzar els  materials i a minimitzar-ne el seu impacte.

Escaldes-Engordany 

Finalment, a Escaldes-Engordany la llista de Demòcrates + Acció ha defensat, davant  del pont de la Plana, un pla d’ajudes i de subvencions perquè es puguin rehabilitar  bordes, fargues, murs de pedra seca i prats, a la zona d’Engolasters i a l’entrada de la  Vall del Madriu-Perafita-Claror. Marc Magallón, segon de la llista, ha recordat que es  tracta de béns culturals i paisatgístics que “hem de seguir preservant”, perquè és “un  dels patrimonis més importants que tenim com a país”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Badalona fa el primer pas per al nou contracte de la neteja

Notícia següent

Arriben els Jocs Special Olympics Granollers 2023

Notícies relacionades