Diumenge, 21 de juliol de 2024
És notícia

Comença la restauració dels ponts històrics d’Escaldes-Engordany

Avatar photo

El primer que s’ha sotmès a la intervenció ha estat el pont d’Engordany, però el seguiran el de la Tosca al juliol i el dels Escalls a l'agost

Les obres de restauració dels ponts històrics d’Escaldes-Engordany ja han començat. El primer que s’ha sotmès a la intervenció ha estat el pont d’Engordany. Els treballs han arrencat aquest dimarts  20 de juny i tindran una durada aproximada d’un mes.

 

La previsió és que després segueixi el pont  de la Tosca. Les obres en aquest cas duraran un mes i començaran durant el mes de juliol. L’últim  serà el pont dels Escalls, que arrencarà a l’agost i els treballs s’allargaran un mes i mig. En aquest  cas, el departament de Patrimoni Cultural del Govern efectuarà una intervenció arqueològica per  conèixer la informació històrica del pont.

 

L’objectiu és que cap a l’octubre els treballs de restauració estiguin enllestits. Els treballs de  restauració dels ponts es finançaran a mitges per part del Comú d’Escaldes-Engordany i del Govern i  tenen un cost estimatiu de 488.560 euros.

 

Aquest dijous 22 de juny els cònsols d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Quim Dolsa, i la ministra de  Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, han visitat les obres de rehabilitació del pont  d’Engordany, acompanyats de l’arquitecte Pierre Cadot, els membres del departament de  Patrimoni Cultural i de l’equip de treball de les obres.

 

Aquestes consisteixen a actuar en els ampits existents de pedra per garantir la seguretat dels  vianants. A més, els treballs també preveuen la restauració del banc del riu amb còdols i pedra fina  (ribes nord i sud). En aquest cas es retirarà manualment la maçoneria deslligada, es regeneraran els entorns de maçoneria amb injecció de morter, es farà la maçoneria de pedra dels paraments lligats,  es rejuntaran els paraments exteriors i es retallaran les pedres per anivellar.

 

També es projecta rejuntar els arcs de pedra. Això consistirà a netejar l’intradós dels arcs, retirar  l’estuc inestable o erosionat, reemplaçar les dovelles trencades o esquinçades dels arcs, rejuntar  amb morter de calç, sorra i pedres fines les esquerdes i escletxes i rejuntar els paraments externs,  netejar l’elevació del timpà i de l’ampit i realitzar injeccions de morter de calç al nivell del ronyó  dels arcs.

 

A l’últim, es reformarà l’empedrat del tauler retirant el paviment actual i substituint-lo per còdols  de riu i petits elements de pedra.

 

Els treballs van a càrrec de la Société Gersoise de Restauration du Patrimoine, una empresa francesa  especialitzada en la restauració de la pedra en monuments històrics, i estan dirigits per l’arquitecte  Pierre Cadot.

 

El Comú d’Escaldes-Engordany també impulsarà paral·lelament a aquestes obres els treballs d’il·luminació dels tres ponts. El Comú ja disposa del projecte i en breu es publicarà el plec de bases  tècniques per contractar l’empresa que ho instal·larà.

 

El projecte de restauració d’aquests tres monuments va començar amb l’informe de diagnosi de  l’estat dels tres ponts esmentats que el Comú d’Escaldes-Engordany va encarregar a l’especialista  en monuments declarats béns d’interès cultural Pierre Cadot.

 

L’estudi va concloure que tots tres tenen mancances de seguretat i va aconsellar desenvolupar treballs de reforma de la calçada per  fer-los més accessibles a les persones amb mobilitat reduïda, a més d’altres intervencions.

 

És a  partir d’aquest informe que es va treballar, en col·laboració amb el Govern, en el projecte de  restauració, que ha anat a càrrec del Comú d’Escaldes-Engordany. El Comú també preveu un  projecte d’embelliment paisatgístic al pont de la Tosca.

 

Amb aquestes intervencions, l’objectiu és posar en valor els ponts i els seus entorns paisatgístics i  generar així noves visites del públic nacional i internacional.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 − 9 =

Notícia anterior

Es presenta el cartipàs municipal de l’Ajuntament de Lloret

Notícia següent

Salou rep la bandera blava com a reconeixement a la qualitat de les seves platges

Notícies relacionades