El 6 de maig d’aquest any el consell de ministres de l’estat espanyol va aprovar la reducció de la jornada laboral de les 40 hores setmanals a les 37,5. A Andorra, aquesta mesura també l’ha posat sobre la taula el Partit Socialdemòcrata (PS). La formació demana que això es pugui aplicar en llocs de treball com a l’administració i a les empreses de més de 30 treballadors. En canvi, per a les petites i mitjanes empreses seria opcional, tot i que es convocarien ajuts i incentius públics.
La intenció del PS no és tramitar cap proposició de llei al Consell General per canviar la legislació vigent, però sí que ho inclourà en el seu programa electoral per les pròximes eleccions generals. Defensen que la mesura permetria disposar d’una millor conciliació familiar, una millor salut mental pels treballadors i que pot contribuir a una major productivitat. Així ho van explicar aquest dilluns passat dirigents de l’executiva.
És la primera vegada que un partit polític posa sobre la taula aquest tema i ja ha rebut algunes reaccions, com per exemple de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). “No ho veiem aplicable”, afirma el director de la CEA, Iago Andreu. L’organització considera que el país no està preparat per una reducció de la jornada laboral per les particularitats de la seva economia basada en el sector terciari. “Estem en una economia on les persones treballen en hotels, botigues, estacions d’esquí o en constructores i reduir un 6% la jornada vol dir que necessitaríem més persones en fer la mateixa feina perquè aquestes empreses estiguin obertes”, argumenta Andreu. “Si el 80% dels treballadors treballessin en oficines, sí que potser es podria fer la prova”, relata el director.
Des de la patronal expliquen que des de la pandèmia hi ha constantment la necessitat de buscar personal i que els assalariats han anat incrementant. En aquest sentit, Andreu declara que aquestes dues casuístiques acaben “posant pressió” en alguns serveis del país, com per exemple en matèria d’habitatge, en la mobilitat pel país, en els serveis públics i en el consum d’energia. “Si s’apliqués la mesura, voldria dir que per fer la mateixa feina necessitaríem més persones. Per tant, si ja ens diuen que hem de créixer de manera sostenible i que a les empreses se’ls hi ha dit que no es pot créixer més, és una mica contradictori”, menciona el director.