L’OMS ha declarat aquesta setmana l’Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII) pel brot de mpox (coneguda anteriorment com a verola del mico) a l’Àfrica. Aquesta declaració comporta el compromís per part dels països adherits al Reglament Sanitari Internacional impulsar mesures que previnguin l’expansió del virus a altres entorns.
Actualment, a Andorra no s’ha registrat cap cas ni sospita de la malaltia, tot i això, les autoritats sanitàries mantenen el seguiment constant i s’ha actualitzat la informació als professionals sanitaris perquè puguin prendre les mesures escaients en cas que es detecti algun cas o sospita.
Recomanacions per a la població general
Es recomana a les persones que hagin de viatjar a un país en el qual hi ha circulació viral actualment, prenguin les mesures preventives adequades: evitar el contacte amb animals salvatges, evitar el contacte estret amb persones malaltes i no compartir roba o altres utensilis amb persones malaltes. Per a més informació, abans de viatjar es recomana contactar amb el Servei d’Atenció al Viatger o amb el 116.
En cas de fer menys de 30 dies de la tornada d’un país amb circulació del virus de l’mpox o d’haver estat en contacte amb un cas i presentar símptomes compatibles amb la malaltia, cal fer ús de la mascareta, cobrir les lesions, aïllar-se a casa, contactar amb el 116 perquè en faci la valoració i seguir les seves indicacions. Actualment, a Andorra la recomanació de la vacunació es limita a les persones amb alt risc d’infecció.
Què és l’mpox?
L’mpox (coneguda anteriorment com a verola del mico) és una malaltia vírica endèmica a l’Africa central i occidental. La transmissió de persona a persona es dona per contacte estret amb secrecions de les vies respiratòries (principalment gotes respiratòries grans) o lesions cutànies d’una persona infectada, o amb objectes contaminats recentment amb els fluids del pacient o materials de la lesió.
El període d’incubació sol ser de 5 a 16 dies, però pot arribar a 21. Els símptomes comencen (1-5 dies) amb febre, mal de cap, dolors musculars, mal d’esquena, inflamació dels ganglis limfàtics, calfreds i esgotament. Normalment, es desenvolupa una erupció, que generalment comença a la cara i després s’estén a altres parts del cos, inclosos els genitals. Quan la crosta cau (2-3 setmanes), la persona ja no és infecciosa.