Arriba a Andorra una nova remesa de 21.000 vacunes

S'emmarca en els acords administratius que Andorra té amb els països veïns

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha informat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior a la reunió de Consell de Ministres que el Principat rebrà, la setmana vinent, 21.000 dosis de Pfizer/BIONTech provinents d’Espanya.

Tal com ha destacat Mas, aquesta nova remesa s’emmarca en els acords administratius que Andorra té amb els països veïns –França, Espanya i Portugal– i que permeten subministrar-se i traslladar vaccins a través d’aquesta països perquè els Estats tercers europeus puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta d’Estats de la Unió Europea.

A banda d’aquesta via, ha recordat la secretària d’Estat, Andorra també forma part del projecte COVAX, que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI que tots els participants reben en igualtat de condicions –mateix preu, temps de distribució, etc.– les dosis.

Es redueix l’interval de temps per rebre la tercera dosi

Encara parlant dels vaccins contra la COVID-19, Helena Mas ha informat que el ministeri de Salut ha decidit modificar l’interval de temps entre l’administració de la segona dosi i la tercera. Així, aquest passa a reduir-se de 6 a 3 mesos.

Mas ha apuntat que el canvi respon a l’aparició de la nova variant Òmicron, més resistent. Els estudis han demostrat que amb l’administració de la tercera dosi, anomenada de reforç, augmenta destacadament l’eficàcia de la vacuna davant la malaltia.

Per aquest mateix motiu, també s’oferirà aquesta tercera dosi a les persones que han passat la malaltia fa més de tres mesos. El procés de vacunació s’amplia, a poc a poc i per grups d’edat de més a menys. La citació es fa de manera automàtica, pel que es trucarà o s’enviarà un missatge a les persones per indicar-los el dia i hora de l’administració.

En el cas del personal sanitari assistencial del SAAS o que té un risc més alt de transmetre la malaltia a grups vulnerables, poden adreçar-se al Servei de Salut Laboral del SAAS per gestionar-la.