Amb motiu del Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que se celebra el pròxim 27 d’abril, la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, ha presentat la nova targeta acreditativa per a les persones amb discapacitat. Aquesta targeta, segons ha indicat Marin, és el document oficial que acredita el reconeixement del grau de discapacitat i que serveix com a prova documental davant les administracions, entitats o serveis.
Fins ara, els usuaris havien de mostrar la resolució de la Conava (Comissió nacional de valoració) en format paper.
Amb l’objectiu d’incloure els mateixos ítems que les acreditacions que expedeixen les administracions dels països veïns, la nova targeta acreditativa indica si la persona presenta dificultats de mobilitat i si té necessitat de suport personal. El document inclou dades bàsiques com ara el NIA, la validesa de la targeta lligada a la caducitat del grau de menyscabament i una fotografia, i, com a novetat, és de fàcil reconeixement per a les persones invidents, ja que es pot identificar en Braille la paraula “acreditació”.
Pel que fa al disseny, la nova targeta inclou el símbol actual d’accessibilitat creat per Nacions Unides, compost per una figura humana amb els braços oberts que representa la inclusió per a les persones de tots els nivells, en totes les parts.
La titular d’Afers Socials ha indicat que, en les pròximes setmanes, es començarà a expedir aquesta nova targeta d’ofici a totes aquelles persones a qui se’ls reconegui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, provisional o definitiu. Les persones que ja tinguin reconegut un grau de discapacitat amb data anterior a l’entrada en vigor de la targeta podran sol·licitar l’expedició de la targeta acreditativa en imprès normalitzat al Ministeri d’Afers Socials i Funció Pública, adreçant-se a l’Àrea de Promoció a l’Autonomia Personal.
A més, per tal que les noves persones a qui la Conava els reconeix un grau de menyscabament major al 33% puguin disposar de tota la informació, el Ministeri d’Afers Socials i Funció Pública, segons ha informat la seva titular, està treballant en l’elaboració d’una guia d’informació que recollirà les principals prestacions a les quals poden accedir i quins són els processos a seguir un cop se’ls ha reconegut aquest grau.
La ministra Trini Marín ha explicat que aquesta nova targeta ha estat treballada amb les associacions concernides i, de fet, aquest matí s’ha presentat durant la trobada entre el cap de Govern, Xavier Espot, la titular d’Afers Socials i Funció Pública i els representants de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD).
Aquesta nova targeta no substitueix la targeta blava, ja que les persones amb una discapacitat reconeguda podran continuar fent-ne ús d’aquest acreditatiu que permet viatjar amb transport públic dins el territori nacional i permet gaudir de determinats serveis i avantatges públics o privats.
Altres accions per conscienciar la població
També per commemorar el Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, el Ministeri d’Afers Socials i Funció Pública, conjuntament amb la FAAD, ha organitzat el pròxim 29 d’abril, a les 19 hores, la taula rodona “De la teoria a la pràctica: cap a una accessibilitat real”.
Amb aquesta jornada, que es desenvoluparà a la sala Louis Amstrong de l’Acta ArtHotel, el Ministeri vol promoure la reflexió i la participació activa de la societat en la construcció d’un país més inclusiu, just i equitatiu, on tothom pugui exercir plenament els seus drets.
Per això, l’acte s’iniciarà amb una breu xerrada sobre drets i accessibilitat a càrrec de l’advocat especialitzat en drets de les persones amb discapacitat, Jacint Risco, i continuarà amb una taula rodona en què es debatran diversos aspectes relacionats amb l’accessibilitat universal. El debat comptarà amb la participació de representants d’entitats del sector, persones amb discapacitat, professionals especialitzats i responsables institucionals.