Andorra participa al projecte POCTEFA Pastorclim

Avatar photo
La primera trobada d’aquest projetce POCTEFA que compta amb un pressupost global de més de 2 milions d’euros ha tingut lloc a Osca aquesta setmana

Una delegació tècnica del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, encapçalada pel director  d’Agricultura i Ramaderia, Josep Casals, ha assistit aquesta setmana a la primera reunió de treball per iniciar el  desenvolupament del projecte PASTORCLIM, que té com a finalitat el desenvolupament d’accions orientades al  desenvolupament d’un pla d’adaptació i mitigació per fer front als efectes del canvi climàtic sobre els sistemes  pastorals de muntanya. El projecte preveu impulsar aquest objectiu global mitjançant la millora de les races  autòctones de bestiar boví i oví de carn, i la salvaguarda i la promoció de les pràctiques tradicionals associades a  la transhumància per a la conservació dels ecosistemes naturals. 

La jornada de treball ha tingut lloc a l’Escola Politècnica Superior d’Osca, Aragó. PASTORCLIM s’impulsa en el  marc dels programes europeus anomenats POCTEFA i és previst que es pugui desenvolupar entre el 2024 i el  2027. El Principat hi pren part com a país col·laborador i observador, i es podrà beneficiar dels resultats que  s’extreguin de la investigació tècnica. El Govern d’Andorra és membre associat d’un projecte que compta amb un  pressupost global de 2.092.097,47 euros finançat en un 65% pels fons europeus FEDER.  

El projecte està estructurat en cinc grans accions, on en destaca l’estudi de les zones pastorals dels territoris que  participen en el projecte a efectes de poder avaluar l’impacte del canvi climàtic sobre la biodiversitat de les pastures,  així com un estudi sobre la influència dels beneficis socioeconòmics, mediambientals i culturals relacionats amb  la transhumància i el consum de carn produïda als Pirineus. PASTORCLIM també preveu la formació i l’intercanvi  de professionals i estudiants en la matèria perquè el sector es pugui capacitar per disposar de coneixements,  habilitats i experiències que l’ajudin a poder adaptar la seva activitat al canvi climàtic. 

El projecte està coordinat i dirigit per nou socis de l’Aragó, Catalunya, l’Arieja i Andorra: la Universitat de  Saragossa, el Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (CITA) de l’Aragó, la Federació de la Bruna dels  Pirineus (FEBRUPI), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre de Formació i Promoció Agrària i  Forestal de l’Ariège-Cominges (CFPPA), l’Institut de formació agrària de Saint Gaudens, la Chambre d’Agriculture  de l’Ariège, el Grup Gasconne des Pyrenées i el Departament d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Andorra. 

També es compta amb la col·laboració de diverses entitats o institucions que hi participen de forma associada,  com és el cas de la societat Ramaders d’Andorra SA. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cues quilomètriques a l’AP-7 en l’operació sortida de Setmana Santa

Notícia següent

El Museu del Blat de Cervera inaugura l’escultura “Inèrcia analema”

Notícies relacionades