300 firmes contra el passaport Covid

El grup de ciutadans que són contraris al certificat covid recullen signatures per presentar un recurs administratiu

D’acord amb la notícia que publica el Diari d’Andorra, el grup de ciutadans contraris a l’aplicació del certificat Covid ha recollit unes 300 signatures que vol fer servir per presentar un recurs administratiu contra la mesura. El col·lectiu, que també s’ha mostrat contrari a la vacunació en les diverses manifestacions fetes fins ara, fa setmanes que s’organitza per recollir les firmes. En una de les concentracions també es van buscar suports per demanar la derogació del decret de mesures temporals que regulava l’obligatorietat de realitzar dos cribratges setmanals als infants de primera ensenyança per poder accedir al menjador i a les activitats extraescolars.

El grup de ciutadans ha tornat a convocar una manifestació per diumenge vinent. La trobada s’ha fixat a les quatre de la tarda al punt d’informació d’Andorra la Vella i els organitzadors tenen prevista la projecció d’un documental i una posterior seguda per mostrar el seu rebuig a les mesures del Govern per frenar la pandèmia, a més d’un berenar de caire popular. La concentració té com a lema Protegim els nostres nens!

Paral·lelament al moviment ciutadà, la consellera general no adscrita Carine Montaner ja ha formalitzat el recurs administratiu a Govern per demanar l’anul·lació del certificat covid com a “requisit necessari per tenir accés a la via jurisdiccional”. La parlamentària considera que la mesura és “il·legal” i que infringeix “preceptes constitucionals”.

En el recurs presentat s’admet que són necessàries mesures per preservar la salut i la seguretat dels ciutadans però s’afirma que “acceptar que la gravetat de la crisi permeti una derogació in toto, ni que sigui transitòria, de les lleis i de la Constitució andorrana, és un fet que suposaria una inacceptable degradació democràtica”. Montaner deixa clar que el passaport covid “manca de fonament i rigor científic, mèdic i legal, per la qual cosa la seva exigència és totalment il·legal”. “Amb el certificat covid-19, el Govern va decidir donar un tracte diferent de forma arbitrària a les persones vacunades i a les persones no vacunades”, afegeix.

La consellera considera que “no té sentit” demanar el passaport en espais com ara les perruqueries o els centres d’estètica, on l’ús de la mascareta és obligatori, i en canvi no fer-ho als autobusos, on també és obligatòria la mascareta i l’espai és reduït. Montaner recorda que la vacunació és voluntària i que el Govern “no pot obligar de forma indirecta la ciutadania a vacunar-se, amb vaccins que estan en fase experimental”.

La parlamentària argumenta que s’està vulnerant el dret fonamental a la lliure circulació de persones, el dret a la intimitat, la protecció de dades i el dret a la igualtat. També afirma que s’està cometent una infracció de la Llei drets i deures dels pacients.