Andorra, disposada a revisar els límits de la frontera amb Catalunya

Les obres del parc solar al Planell de la Tosa continuen

Andorra no té “cap inconvenient” a revisar, juntament amb les autoritats espanyoles, els límits de la frontera conjunta si es confirmen els dubtes expressats arran de la construcció d’un parc solar en el Planell de la Tosa, a la Massana.

Així ho ha expressat el ministre Portaveu del Principat, Eric Jover, aquest dimecres en roda de premsa al ser qüestionat sobre la possibilitat de que la infraestructura energètica s’estigués construint fora dels límits d’Andorra.

Per a Andorra, la construcció s’ajusta a la cartografia oficial i es troba completament en territori nacional, però segons un informe elaborat pels Agents Rurals de Catalunya a petició del Parc Natural de l’Alt Pirineu (Lleida), una part es trobaria en sòl protegit espanyol del municipi de Valls de Valira.

En aquest sentit, Jover ha assegurat que Andorra ha estat “proactiva” i s’ha posat a disposició, en cas que les autoritats espanyoles determinin que hi ha confusió, per establir una comissió i revisar la documentació que fixa els punts fronterers.

El ministre andorrà ha assegurat que, arribats a aquest punt, es faria un “procés habitual” de delimitació de fronteres, que, en zones de muntanya sense una activitat humana intensa, són relativament freqüents.

De fet, Jover ha recordat que ja es va dur a terme una revisió de la frontera amb França.

EL PARC SOLAR AVANÇA

Des del Govern andorrà no troben “elements suficients” per parar la construcció del parc solar, vist que no s’ha plantejat el dubte oficialment i, segons la cartografia andorrana, la infraestructura està dins dels límits nacionals.

Es tracta d’una instal·lació d’interès nacional per a Andorra, que construeix l’elèctrica Nord Andorrà i que produirà energia solar per alimentar l’Estació de Muntanya d’Arinsal-Pal (EMAP) (Vallnord).

El projecte del parc solar es va presentar el passat 18 de maig i s’ha estat construint al llarg del passat estiu en 21.000 metres quadrats; es calcula que la producció anual sigui de 2.400.000 kwh.