Diumenge, 27 d'abril de 2025
És notícia

Andorra amplia amb un 16% els ajuts a l’agricultura i ramaderia

Avatar photo
El ministre Guillem Casal ha presentat les noves formes de subvenció, amb una bossa total de 3,5 milions d’euros, on també s’incrementen les primes de productivitat fins al 33%
Foto:SFGA/JAViladot

Un dels reptes i objectius claus de la legislatura per al Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia és  l’acompanyament al teixit ramader i agrícola perquè pugui continuar sent atractiu per a les generacions més  joves i també productiu, i així assegurar-ne la perdurabilitat. És per aquest motiu que el Govern ha decidit ampliar un 16% la partida econòmica que es destinarà al sector aquest any 2024, el que suposa disposar d’una bossa  econòmica total de 3.581.006,79 euros, a la vegada que també ha modificat els criteris i valors per adjudicar les  subvencions.

Amb aquesta mesura l’Executiu preveu dur a terme “un millor acompanyament del sector” i ajudar lo en la transformació necessària perquè pugui perdurar en el temps, amb els beneficis mediambientals i de  productivitat que aquest aporta, ha expressat el ministre Guillem Casal. Els canvis implementats, ha indicat,  “premien aquells que ho fan millor sense que ningú hi perdi perquè el nostres objectiu és fer perviure el sector”.  

L’estratègia per a la distribució dels ajuts s’ha modificat seguint cinc grans eixos prioritaris: orientar les  explotacions ramaderes a incrementar la seva productivitat; incrementar de forma més important aquells ajuts  que contribueixen al manteniment del paisatge i la biodiversitat; establir nous paràmetres per incentivar i  consolidar la cria i producció de bestiar boví de la raça Bruna d’Andorra; reforçar els ajuts destinats a la producció  sota règims de qualitat controlada i, finalment; reforçar els ajuts destinats a la producció ecològica. Tot plegat  permet mantenir, com ha ressaltat Casal, “una ramaderia extensiva, sostenible, respectuosa amb el medi ambient  i que treballa en benefici del conjunt de la societat”.  

Aprovació de quatre reglaments

Entrant al detall, el Govern ha aprovat l’actualització d’un total de quatre reglaments per valorar els imports  atorgats al sector pel que fa a les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, als dalls de prats, a la producció  de productes de qualitat controlada i per a la producció ecològica. Pel que fa al primer, es dona més valor al  bestiar boví selecte de la raça Bruna d’Andorra i més valor als vedells i vedelles de 0 a 150 dies per incentivar la  millora de la productivitat de la cabana ramadera bovina. Així, s’incrementa un 42% l’ajut a les mares selectes de  la raça Bruna d’Andorra, un 31% l’ajut destinat als mascles reproductors i per l’anoll selecte de la raça Bruna  d’Andorra i fins a un 38% l’ajut als vedells i vedelles de fins a 150 dies de vida.

També s’estableix la revisió de  l’import de l’ajut en base a la variació percentual de l’IPC (+4,6%) per a la resta de bestiar boví, l’equí, l’oví i el  cabrum. Finalment, es duplica el percentatge de tolerància lliure de deduccions per la importació de farratges del  15% al 30%, tot i que cal recordar que actualment no s’apliquen deduccions a la importació d’alfals, herba i segó  per pal·liar la disminució de la producció farratgera causada per la falta de precipitacions. 

Amb el mateix reglament s’actualitzen també els imports dels ajuts al dall de prats, a les pràctiques agràries  específiques pel manteniment del medi natural i a l’execució de plans de millora d’acord amb la variació percentual  de l’IPC del 2023 (+4,6%). També es facilita l’obtenció de l’ajut al manteniment de la biodiversitat vegetal si  s’aporta un estudi elaborat per una entitat o un expert independent reconeguts en matèria de biodiversitat.  

S’acompanya també al sector per afavorir l’engreix del bestiar que es destina a la producció de carn que es  comercialitza sota els distintius ‘IGP Carn d’Andorra’ i ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’. Per aquest motiu,  s’incrementa un 22% i un 33% la prima a l’engreix de vedells en funció del període de naixement, es creen tres  primes a l’engreix de vaques, i s’incrementen un 33% les primes destinades a l’engreix d’equins i un 30% a la de  corders.

D’aquesta manera, també s’ha decidit que només es considerarà ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’  aquella que s’obtingui de vedells/es fills de mares de la raça Bruna d’Andorra i de vaques de la Bruna d’Andorra.  S’aplica una transitòria de 18 mesos perquè el sector pugui fer les previsions per poder-s’hi adaptar. Per altra  banda, i per donar més valor a la producció de vins que es comercialitzen sota el distintiu ‘Vins de qualitat  controlada d’Andorra’, s’incrementa en un 17% les primes a la producció de vins.  

 

Finalment, es preveu millores per a la producció de productes sota el segell ecològic per acompanyar millor en  el procés de conversió a la producció agrària ecològica i en el procés de manteniment de la producció ecològica  un cop s’ha finalitzat el procés de conversió i s’ha obtingut la certificació com a productor ecològic.

Els canvis estableixen un augment del 31% de l’import de l’ajut destinat a la conversió a la producció agrícola ecològica i del  44% de l’import per al manteniment de la producció ecològica una vegada s’ha obtingut la certificació  corresponent com a productor ecològic. Es continua mantenint l’ajut indirecte a la producció ecològica tant per a  les explotacions agràries com per a les empreses que desenvolupen activitats de transformació i producció de  productes alimentaris ecològics on el Govern assumeix els costos dels processos de control i auditoria per a  poder obtenir la certificació com a productor de productes agraris i productes alimentaris ecològics.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mont-roig dona llum verda a la compra-venda dels terrenys amb Lotte

Notícia següent

La Fira Terrassa Tria Futur ha rebut la visita de gairebé 8.000 persones

Notícies relacionades