Aleix Espargaró ha sabut convertir el final de la seva etapa com a pilot de competició en una nova oportunitat professional fora dels circuits. Un cop retirat de la competició regular a MotoGP, el pilot de Granollers no només ha assumit el rol de provador d'Honda i ha iniciat una trajectòria vinculada al ciclisme, sinó que també ha desplegat un projecte empresarial propi centrat en la restauració a Andorra, país on resideix des de fa anys.
L’expilot s’ha consolidat com un dels empresaris gastronòmics destacats d’Andorra la Vella, amb una xarxa de cinc establiments situats al centre de la capital. Espargaró ha optat per reinvertir una part significativa dels ingressos obtinguts durant la seva carrera esportiva en la creació i gestió directa d’aquests negocis, implicant-s’hi de manera activa més enllà de la cessió del seu nom.
El petit imperi d'Aleix Espargaró a Andorra la Vella
El seu portafolis reflecteix clarament les seves preferències personals. D’una banda, ha impulsat tres restaurants sota la marca Ginza 41, especialitzats en cuina japonesa i sushi. De l’altra, ha obert dues pizzeries amb el nom Quarantuno, una referència explícita al dorsal 41 que ha portat al llarg de la seva trajectòria esportiva.
Segons ha explicat en diverses ocasions, una d'elles en un reportatge de 'El Mundo Deportivo', el projecte respon a una estratègia definida a partir d’una anàlisi pròpia del mercat andorrà, on va detectar mancances en l’oferta gastronòmica, especialment pel que fa a cuina internacional de qualitat a preus assequibles. Espargaró ha subratllat que la seva voluntat ha estat construir una estructura empresarial sòlida i sostenible, amb una implicació directa en la gestió i el dia a dia dels locals.
Aquesta implicació també s’ha fet visible a través del seu canal de YouTube, on comparteix continguts relacionats amb el funcionament intern dels restaurants, proves de menú i activitats vinculades a la restauració, sovint amb la participació d’altres pilots del Mundial.
El pilot ha reconegut que l’èxit empresarial li aporta una satisfacció diferent de la que experimentava a la competició. Veure els establiments plens i en funcionament s’ha convertit en un nou estímul professional en aquesta etapa de la seva vida.
On paga els seus impostos Aleix Espargaró?
La seva activitat empresarial a Andorra ha anat acompanyada del debat sobre la fiscalitat. Espargaró ha defensat públicament la seva residència al Principat i ha remarcat que tributa al país on viu, tot reivindicant la seva aportació a l’economia local mitjançant la creació de negocis i llocs de treball.
Amb 36 anys i una carrera esportiva en una fase de menor exigència competitiva, Aleix Espargaró disposa ara del temps i dels recursos per continuar desenvolupant i ampliant el seu projecte empresarial. Un llegat que, més enllà dels circuits, també comença a deixar empremta en l’escena gastronòmica andorrana.
