L’acte de la Diada a Tortosa congrega més de 150 persones davant la Seguretat Social

Parlaments, poesia i música donen forma a la convocatòria de l'ANC, amb els assistents distanciats i usant mascareta

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Pla general amb escorç dels participants a la concentració organitzada per l'ANC davant la delegació de la Seguretat Social a Tortosa. ACN

L’ANC ha congregat més de 150 persones aquest divendres a la tarda davant del centre d’atenció de la Seguretat Social a Tortosa en un dels actes descentralitzats de la Diada d’enguany. Els participants no han oblidat les mascaretes, han passat rigorosament pel control de temperatura corporal que havia establert l’organització i han guardat els dos metres de distància interpersonal al llarg de l’hora i mitja llarga que ha durant l’acte.

Parlaments reivindicatius de representants de les entitats, poesia i música han donat forma a una Diada inusual al territori, per la forma i pel contingut. L’organització s’ha mostrat satisfeta per la resposta popular, que també s’ha deixat veure en alguns balcons pròxims del barri de Ferreries.

La convocatòria a Tortosa ha esta “un èxit”, segons l’ANC. “Dilluns a la tarda teníem inscrites 60 persones i avui hem cobert les 150 i una mica més, perquè hem aconseguit més aforament. Estem molt contents: no volíem fer una manifestació amb mota gent, sinó que hagués un punt de reflexió”, ha apuntat Pepita Boix, organitzadora.

Els concentrats subjectaven entre ells cintes de plàstic de l’ANC amb els colors de la senyera. L’entitat també havia fet una crida també als veïns perquè se sumessin sortint al balcó, posant-se la samarreta i penjant l’estelada –que, en alguns casos, onejava acompanyada de la bandera de la Verge de la Cinta, patrona de la ciutat-.

Condicionada per la pandèmia i les mesures de seguretat imposades des de l’administració, l’ANC ha volgut reivindicar la llibertat d’expressió i el dret de manifestació en un context, segons Boix, de “molta repressió”. S’ha referit, en aquest sentit, a la prohibició de la Marxa de Torxes a Tortosa aquest dijous a la nit pel suposat perill sanitari. “No sabem si era tant real”, ha lamentat Boix.

A banda de la interpretació amb violoncel del Cant dels Ocells, la lectura de poemes o la reproducció de cançons reivindicatives, els representants de les entitats han protagonitzat els parlaments, marcats en bona mesura per les proclames a favor del dret a decidir i la independència. Entre ells, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que havia d’intervenir en la Marxa de Torxes finalment suspesa.

Ha clamat contra el monument feixista al mig del riu Ebre que encara es conserva a la ciutat i n’ha reclamat la seva retirada immediata. També ha qüestionat l’encaix de les Terres de l’Ebre dins a Catalunya, que considera “contradictori”. “Necessitem estar dins de l’esquema de Països Catalans però no som prioritat per al Govern, que només s’interessa quan hi ha mobilitzacions. Ara és claríssim: bones paraules per actuar al Delta, físicament al litoral, però es promou el transvasament del Consorci d’Aigües de Tarragona i també ens agradaria saber la seva posició sobre el transvasament a Santander i el nou Pla Hidrològic que s’està redactant”, ha etzibat.

El representant del moviment social contra els transvasaments ha recordat que la nova planificació amb la qual treballa el govern espanyol no modifica les condicions actuals de les Terres de l’Ebre, que veuen com l’estat del tram final del riu condiciona el seu futur. “Estem farts de dir-ho però ara es visualitza: són quilòmetres quadrats anuals de retrocés del Delta. Això es territori que desapareix físicament”, ha alertat.

Entre els assistents a la convocatòria, també havia representants de partits polítics, com el Diputat del Congres pel PDeCAT, Ferran Bel, que ha intentat treure ferro al transvasament de càrrecs i militants del partit al territori a Junts per Catalunya sense deixar der reconèixer la seva “contrarietat” davant de la situació. Bel, d’altra banda, ha reclamat la llibertat “per als presos, els exiliats i els catalans que puguin expressar lliurement què volem ser com a país i nació”. També ha reivindicat l’esforç social enfront de la pandèmia del coronavirus i instat a les diferents administracions a fixar les prioritats davant la crisi.