Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Jordi Jordan: “Tortosa ha apostat majoritàriament per forces progressistes i de canvi”

Avatar photo

El futur polític de Tortosa està obert. Tot i que Junts va guanyar les eleccions, les esquerres encara sumen majoria absoluta i Jordi Jordan (Movem-PSC) es mostra disposat a negociar per fer efectiu un govern amb les forces progressistes. La coalició d’esquerres va assolir 7 regidors i esperen sumar els tres d’Esquerra i l’únic edil de la CUP per arribar a l’alcaldia. Contra el relat de què ha de governar la llista més votada, Jordan remarca que, tot i l’abstenció i la caiguda general de l’esquerra a l’Estat, Tortosa ha tornat a demanar “canvi” i volen fer-lo efectiu. Entrevistem el candidat de l’aliança entre Movem i PSC per valorar els resultats i conèixer com encara les negociacions.

 

S’esperava una victòria tan àmplia? Què ha passat perquè hi hagi aquestes diferències entre Junts i Movem-PSC?
Han passat dues coses. Per una banda, la candidata Roigé ha aglutinat tot el vot conservador davant la disgregació de les candidatures de dretes. I, per un altre costat, ens ha afectat molt l’abstenció. Tot i això, el resultat que tenim és d’un 27%. Per exemple, és el que té Viñuales a Tarragona, Larrosa a Lleida o dos punts més que Paneque a Girona. Tots tres van guanyar les eleccions. No són els resultats que volíem, però, tenint en compte que hi ha hagut la segona abstenció més alta de la història de Tortosa i el context general d’onada conservadora, mantindre 7 regidors és positiu. Només Joan Sabaté havia aconseguit tenir 7 regidors.

 

Per què Roigé ha sigut capaç d’aglutinar els vots de dretes i Movem-PSC no ha capitalitzat el de l’esquerra?
Perquè hi ha altres partits d’esquerres amb implantació a la ciutat. La CUP ha tret un regidor i ERC tres. Per tant, hi ha una pluralitat més important. Hem capitalitzat el vot del bloc progressista perquè dels 11 regidors d’esquerres, 7 són nostres. El problema és que molta gent s’ha quedat a casa i ens ha perjudicat l’abstenció.

 

Si la gent es queda a casa és per alguna raó.
Hi ha una situació general de cansament que hem vist a Catalunya i a la resta de l’Estat. L’abstenció ha perjudicat tant al Partit Socialista com a les confluències d’esquerres. Aquest fenomen general també ha afectat la nostra ciutat. A més, segurament hi ha una part de la població que no ha acabat d’entendre la coalició perquè no hi va haver prou temps per explicar-la. A mesura que passaven els dies i les setmanes, teníem la sensació que la gent ho entenia més. De totes maneres, en unes eleccions has de mirar el context global, que és l’abstenció.

 

Existeix la possibilitat d’un pacte a tres amb ERC i a CUP. Quines sensacions li donen les primeres converses amb aquestes formacions?
La CUP ja va dir en campanya que apostava pel canvi i, per tant, seria fàcil posar-nos d’acord des del punt de vista programàtic. Podríem dir que el suport de la CUP ja el tenim. La clau està en Esquerra Republicana. Si vol perpetuar l’actual govern o vol iniciar una nova etapa política. Hem tingut algunes trucades informals i no hem començat a negociar, però hi veiem voluntat. Fa quatre anys no passava.

 

Roigé apunta que no entendria el pacte perquè és l’única candidata que ha millorat resultats, mentre que les esquerres els han empitjorat.
El missatge que ha donat la ciutadania és que hi ha 11 regidors d’esquerres en una ciutat com Tortosa. A cap lloc de Catalunya hi ha una situació similar. Tot i que Tortosa té fama tradicionalment de ser una ciutat conservadora i hi ha hagut una alta abstenció, hi ha 11 regidors d’esquerres i molts més vots progressistes dels que representa la seva candidatura. Li podem donar les voltes que vulguem. No estem davant d’un sistema presidencialista, sinó plural. La suma de vots i regidors és superior. Majoritàriament los tortosins i tortosines han apostat per forces progressistes i de canvi. Són matemàtiques.

 

A banda del “canvi”, quines bases programàtiques tenen més en comú ERC amb vostès que amb Roigé?
És una qüestió en què encara no hem entrat, però és evident que serien totes les polítiques a favor de les persones, una manera diferent de fer política després de tants anys amb el mateix partit al poder, airejar i renovar l’Ajuntament, i també hi ha altres aspectes a nivell local que tenim més en comú, com s’ha vist a les votacions.

 

La caiguda d’ERC a les municipals i el context d’eleccions generals dificulta el pacte?
Ho hauries de preguntar a ells. Estan dient públicament que estan disposats a negociar amb la senyora Roigé o amb mi. De fet, ja s’estan produint pactes d’Esquerra amb el PSC o confluències d’esquerres com Movem a altres llocs de Catalunya.

 

Creu que les negociacions per la Diputació podrien tornar a influir en pactes com els de Tortosa?
No tinc constància que sigui així. Moltes vegades acaba passant. Fa quatre anys teníem una majoria d’esquerres molt més àmplia que ara i ERC no va voler fer el pacte en gran part per la Diputació de Tarragona.

 

És més optimista aquesta vegada?
Treballarem perquè hi hagi un govern progressista i de canvi a la ciutat, que és el que han votat majoritàriament. Som optimistes fins al final. Veurem com acaba la cosa, però en tot cas som la segona força de l’Ajuntament i som un projecte de futur, tant si estem al govern com si estem a l’oposició. Després de tots aquests anys en què ha governat amb la senyora Roigé i ha sortit molt mal parada, espero que Esquerra Republicana faci un canvi de rumb perquè la ciutadania està llançant aquest missatge. Que amb aquesta abstenció a una ciutat com Tortosa seguim sumant és un indicatiu de fins a on arriba la voluntat de canvi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Encamp participa a la setmana dels arxius amb una activitat ciutadana per identificar fotografies antigues

Notícia següent

Planet Reus Estiu 2023 presenta activats d’oci i lleure saludable per joves

Notícies relacionades