L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, acompanyat de la tinent d’alcalde, Mar Lleixà; la regidora de Sanitat, Sònia Rupérez; i la directora de la GESAT, Matilde Villarroya, han comparegut en una roda de premsa per tal d’explicar a la ciutadania que el centre hospitalari i residència de la gent gran, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, es troba en una situació econòmica molt crítica amb un dèficit estructural d’1,62 milions d’euros que obliga l’Ajuntament de Tortosa a recórrer als departaments de Salut i Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per tal que els ajudin a fer front a aquesta despesa, tot garantint la continuïtat de l’hospital.
Aquest fet surt a la llum després que l’actual govern municipal encarregués una auditoria a l’empresa gestora del centre. Uns resultats que ja temien i que són fruit d’una mala gestió perpetuada al llarg dels anys per part de l’anterior equip de govern de l’exalcaldessa, Meritxell Roigé, i del també membre del partit, exalcalde de Jesús i exconseller delegat de la societat municipal de GESAT, Pere Panisello, que hem de recordar que va cessar del càrrec el 2018 després de ser investigat per la Unitat Anitcorrupció dels Mossos d’Esquadra per irregularitats en la gestió del mateix Hospital de la Santa Creu de Jesús.
“La mala gestió de l’anterior alcaldessa, Meritxell Roigé, i dels anteriors equips de govern han dut l’hospital municipal fins al límit, a punt del seu tancament. Ella ho sabia i no va fer res durant cada any de mandat per solucionar aquest problema”, ha reblat Jordan, tot recordant que “anirem fins a les darreres conseqüències perquè, si hi ha irregularitats, les assumeixin tots aquells qui les hagin d’assumir”.
I és que l’anterior govern va aprofitar l’escletxa de la sol·licitud de recursos extraordinaris per aconseguir salvar les finances del centre sanitari, any rere any, i justificar així el seu tancament en positiu. Una mesura que encara va estar molt més justificada l’any 2020, arran de la pandèmia de la Covid-19. Ara bé, tal com recorda Jordan, això “no pretenia solucionar el problema de base que tenia l’hospital”.
Una situació que, principalment, afecta l’àrea de la residència de la gent gran de l’hospital, en la qual s’han detectat irregularitats contractuals amb els treballadors del centre. Jordan ja s’ha reunit amb els representants sindicals dels treballadors i amb els gerents i ha assegurat que “els treballadors no han de patir pels seus llocs de feina, només volem continuar garantint la qualitat sanitària i que no minvin els serveis essencials que s’ofereixen al centre”.
Així mateix, hi ha prevista una altra reunió amb el consell administratiu de cara a la setmana vinent, en la qual se’ls exposarà la situació actual del centre sanitari. Un centre que és totalment prioritari per a la població de Tortosa, però del qual també en són usuàries moltes persones de la resta de les comarques de l’Ebre. De fet, Villarroya ha apuntat que, actualment, la residència de la gent gran es troba al 100% de la seva ocupació i que compta amb més de 500 treballadors en total, entre personal eventual i interí.
Així doncs, el centre, que depèn al cent per cent del Cat Salut, és estudiat per un grup de treball conjunt entre l’Ajuntament i el Govern de la Generalitat per tal de buscar una solució consensuada que posi fi al problema. El consistori assegura que les converses ja estan iniciades i que, malgrat haver-hi unes eleccions a Catalunya per al pròxim 12 de maig, això no impedirà que es continuï negociant sigui quin sigui el color polític del nou govern. Quant als terminis, es té previst tenir una primera resposta abans de l’acabament d’aquest curs polític.