El ple s’ha iniciat amb la presa de possessió de Cándido Jornet com a nou defensor de la ciutadania, després de la dimissió de Manolo Cardona, mesos abans de les eleccions. Jornet és un advocat de 75 anys amb una reconeguda trajectòria a la ciutat i defensor de causes vinculades a la justícia gratuïta. El seu horari d’atenció ciutadana serà tots els divendres de 12h a 14h a partir de la setmana vinent.
A continuació, el ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals una declaració institucional per reivindicar uns trens dignes al municipi, que s’ha vist greument afectat per les obres d’adaptació de l’ample de via internacional del túnel de Roda de Berà i que està comportant interrupcions del servei a l’R16. Aquesta petició arriba després d’una demanda de l’associació de Trens Dignes per reivindicar més freqüència de pas del tren Avant, un tren que havia entrat en funcionament l’any 2020 i que va deixar d’operar arran de l’esclat de la pandèmia del Covid-19, per tal que ofereixi 4 viatges d’anada i 4 de tornada.
A més, també s’ha reivindicat la posada en funcionament d’un Euromed que faci aturada a l’Aldea, a banda de disposar d’abonaments amb descomptes per tal d’igualar el preu/quilòmetre que, actualment, és un 40% més car des de les Terres de l’Ebre fins a Barcelona en comparació de Barcelona a Figueres.
D’altra banda, el grup municipal de la CUP ha dut una moció en defensa de la llibertat d’expressió arran de la notícia de la denúncia de Abogados Cristianos a l’obra de la Santa Baldana que va desfilar pels carrers de Tortosa amb motiu de la celebració del VII Fòrum de Cultura i Ruralitats del Ministeri de Cultura en un acte anomenat la Gran Bacanal. L’obra, de l’artista Josep Pinyol, pretenia fer una sàtira de tot allò quotidià que adorem de forma banal pujant-ho a dalt d’un altar i elevant-ho a un nivell gairebé marià. La seva proposta feia referència a un bon àpat com podria ser el típic embotit tortosí de la baldana.
Ara bé, aquest fet va ser criticat ràpidament des de les altes institucions eclesiàstiques com el Bisbat de Tortosa, la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta i la Reial Arxiconfraria de la Cinta, que ho van viure com una ofensa cap al sentiment religiós i cap al símbol de la Mare de Déu de la Cinta.
No obstant això, la moció no ha tirat endavant perquè els partits del govern s’han abstingut després de no arribar a un consens amb la CUP per votar els punts de forma separada i evitar l’ús del verb “censurar” de cara als comentaris emesos als comunicats oficials del Bisbat. El grup de l’oposició de Junts per Tortosa, en canvi, ha votat directament en contra de la moció titllant la intervenció artística “d’escarni”. De fet, la seva portaveu, Meritxell Roigé, ha aprofitat l’ocasió per criticar el Fòrum de Cultura i Ruralitats tot dient que “va passar sense pena ni glòria i va suposar una ofensa per a tots els tortosins i tortosines”, a banda de recriminar-li a la regidora de Cultura, Mar Lleixà, la seva participació en la processó de la Santa Baldana considerant que el consistori “no l’hauria d’haver autoritzat”.
Passant ja a l’apartat de precs i preguntes, com ja és habitual, l’oposició ha optat per fer una sèrie de preguntes a l’alcalde i als regidors que no han evitat l’ambient crispat a la sala consistorial i l’intercanvi de retrets i acusacions. Alguns dels moments més tensos han estat els protagonitzats pel regidor Òscar Ologaray, ex-càrrec de confiança de Meritxell Roigé a la Diputació de Tarragona, en el moment en què aquest li ha recordat a Jordan que el seu grup no està d’acord amb el pas de dos a tres dels càrrecs de confiança amb el nomenament del nou cap de gabinet, Gustau Moreno. Un nomenament que, de moment, està obstaculitzat per les al·legacions presentades la setmana passada pel mateix partit de l’oposició.
Jordan li ha respost que el seu govern “té el mateix nombre de càrrecs que tenia l’anterior govern de Roigé” i ha condemnat els retrets dirigits cap a la seva persona relatius a la seva feina, disset anys enrere, com a càrrec de confiança d’ICV-EUIA a l’àrea de Joventut.
El segon moment de tensió ha estat també quan Ologaray ha qualificat de “la Fira del cuento” la Fira dels Temps que es va organitzar per primer cop des del departament de Festes en el marc de la Festa del Renaixement. La fira pretenia ser un aparador per donar a conèixer i promocionar els espectacles locals a programadors d’àmbit internacional i poder contractar, al mateix temps, espectacles vinguts des de fora.
Per la seva banda, el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, ha demanat enretirar aquest comentari i ha titllat de “barroera i ofensiva” l’actitud del regidor de Junts per Tortosa. Finalment, ha justificat la utilitat de la fira i la seva plena confiança amb el nou director de la Festa del Renaixement, Jordi Príncep, que també ha estat al centre de moltes de les crítiques rebudes al ple qüestionant la professionalitat de l’Escola de Circ d’Amposta, participant de l’acte inaugural de la Festa del Renaixement, considerant que a Tortosa “hi havia opcions millors i més econòmiques”.
El ple també ha aprovat incorporar al pressupost els 118.000€ de la subvenció de la Generalitat per al finançament de les activitats previstes al Pla Educatiu d’Entorn 2024-2025 i l’aprovació de les festes locals del 2025.