Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Josep Caparrós, alcalde de La Ràpita: “Les conseqüències de la Covid-19 en la salut i l’economia de la nostra gent són ara la prioritat”

Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita. CEDIDA

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió com a alcalde de La Ràpita, per segona vegada. Com valora aquest primer any de mandat per majoria absoluta?
Crec que el definiria com un any convuls, atípic i inesperat. Si algú ens hagués dit fa un any que viuríem tot el que ens ha passat, probablement, no ens ho creuríem. Iniciàvem el mandat amb tota la il·lusió i les ganes d’acabar actuacions en marxa i amb l’objectiu d’engegar nous projectes de futur per a la nostra gent i per al nostre poble; i, de cop, vèiem com les desgràcies s’acumulaven. Un temporal Glòria destrossava el nostre Trabucador i, sobretot, la pandèmia del coronavirus posava a prova la nostra gent… Les conseqüències de la Covid-19 en la salut i l’economia de la nostra gent són ara la prioritat.

Lamentablement, des de fa uns mesos, la vida política, econòmica i social del municipi gira entorn de la Covid-19. Com esteu gestionant la crisi sanitària des de l’Ajuntament?
La gestió de la crisi sanitària està en mans dels excel·lents professionals amb què compta la sanitat pública i, des de l’Ajuntament, procurem ajudar-los amb allò que ens demanen per facilitar-los l’atenció a la nostra gent. Així, per exemple, hem posat a la seva disposició el Casal de la Gent Gran per dur a terme la campanya contra la grip, que s’ha encetat fa uns dies.

Al mateix temps, com que la crisi sanitària ve acompanyada d’una crisi social i econòmica, des del primer dia, la nostra gestió s’ha centrat en l’atenció i el servei a les persones. D’una banda, les més vulnerables, amb la creació d’una xarxa de voluntariat per atendre les seves necessitats i ajuts directes per a la compra de menjar fresc al Mercat municipal. De l’altra, també hem implementat mesures de tipus fiscal i econòmic per als sectors comercial, restauració, hostaleria, que han patit i pateixen molt les mesures de contingència d’aquesta pandèmia.

Quina afectació ha tingut la Covid-19 a La Ràpita des de l’inici de la pandèmia?La primera onada de la pandèmia l’afectació sanitària al nostre poble es va mantenir estable. Ara bé, aquesta segona onada que estem vivint la situació és força més crítica, per això cal que extremem les mesures de protecció. Les darreres xifres d’afectació de la Covid19 ens preocupen i ens ocupen. Sabem que les mesures són extraordinàries i que afecten notablement l’economia de diversos sectors rellevants del nostre poble, però hem de seguir fent esforços individuals per aconseguir el bé col·lectiu. Només així aconseguirem reduir la corba en creixement de contagis i podrem anar retornant a una ‘nova normalitat’.

Recentment hem conegut un brot a la residència Vima. Com a  Ajuntament, quin és el vostre paper davant una situació així?
Precisament, aquest brot a la residència de la gent gran de Vima, és una de les dades més preocupants de l’afectació de la Covid19 aquests darrers dies. En aquest cas, el paper de l’Ajuntament no és altre que estar, com és evident, al costat de la nostra gent, dels residents i les seves famílies i de tots els professionals del centre. De fet, la professionalitat de la gent de Vima, amb la col·laboració del personal d’atenció primària de La Ràpita, ha permès que la detecció del brot hagi estat ràpida i, per tant, les mesures implementades immediatament. Per això, si bé les xifres són altes: 50 residents i 14 professionals positius, estic convençut que podrem fer front a la situació amb les millors condicions possibles.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
Sincerament, la situació de pandèmia que ens toca gestionar. Els dies són complicats, els visc en preocupació i angoixa i, fins i tot, algun dia superat perquè les dades no baixen. L’afectació a la salut de les persones és brutal i, per tant, l’objectiu és evitar al màxim el contagi i l’expansió, per això, centrem esforços en el compliment de les mesures establertes per les autoritats sanitàries. De l’altra, les conseqüències econòmiques són gravíssimes per a molta gent del nostre poble i centrem la gestió per establir mesures que alleugerin una mica la situació, però veient que caldrà treure diners de baix les pedres i això sabem que és molt complicat poder-ho fer…

Creus que, en general, els rapitencs i rapitenques estan complint amb les mesures que se’ls demanen?
La gent de la Ràpita, en general, complim les mesures de protecció establertes i confio que seguim en la línia encetada des de l’inici de la pandèmia i que tothom a una superem aquesta greu crisi que ens ha tocat viure. Amb tot, com arreu, sempre hi ha excepcions i persones menys responsables que se les salten; no obstant això, crec que els rapitencs i rapitenques tenim molt clar, de sempre, que només si anem a una som forts i som capaços d’aconseguir tot allò que vulguem, per això, ara que hem d’anar més a una que mai, ho farem i ho superarem.

Una de les mesures que heu pres com a Ajuntament davant la crisi generada per la pandèmia és atorgar subvencions directes per als comerços, empreses, pimes i autònoms del municipi per reactivar el comerç local. Com està el comerç local ara mateix?
En aquests moments, la situació és crítica per a molts autònoms i petits empresaris i el comerç rapitenc no se n’escapa, però tenim un avantatge i és que els comerciants rapitencs són molt conscients i treballen a una per no haver de tancar persianes. Ells fan l’esforç, per tant, des de l’Ajuntament evidentment hem d’ajudar-los, tant en els ajuts directes com en rebaixes o exempcions fiscals, com en campanyes de promoció perquè els rapitencs i rapitenques comprem a casa, fem poble, i ens ajudem uns als altres.

Un sector que sembla que ha funcionat bé aquest estiu és el turisme, amb un 90% d’ocupació. Quina valoració en feu d’aquesta temporada?
La valoració de la campanya turística d’estiu no pot ser més que positiva, tenint en compte que veníem d’una situació molt complicada després del confinament i la pèrdua de la setmana de Pasqua, que a la Ràpita sempre és profitosa. Per tant, les xifres d’ocupació dels mesos de juliol i, sobretot, agost han permès al sector fer més suportable aquesta crisi. Un lleuger respir que malauradament ha durat poc, perquè han d’afrontar de nou mesos complicats.

A més, a banda de les restriccions ocasionades per la Covid-19, enguany també hi havia el problema de la barra del trabucador malmesa pel temporal Glòria. En quin punt estan els treballs de recuperació d’aquest espai natural extraordinari de casa nostra?
Sí. Sembla que les desgràcies no venen mai tot soles i aquest 2020 n’és un exemple. L’afectació a la barra del Trabucador va ser desastrosa: la vam perdre totalment i els treballs que s’han fet són d’emergència, difícilment podrà aguantar propers temporals. Necessitem actuacions estructurals que permetin mantenir la supervivència del Delta i la viabilitat mediambiental, econòmica i social del nostre territori. És necessari que tant l’Estat com la Generalitat mantinguin el seu compromís i vagin implementant les accions proposades i consensuades al Pla Delta. Necessitem amb urgència actuacions a curt i mitjà termini com aportacions de sorres, camí de guarda, i altres que reclamem des de la Taula del Consens del Delta. Esperem que el compromís la passada setmana del Parlament d’actuar al Delta de l’Ebre es faci realitat en el menor temps possible.

Quins són els projectes prioritaris ara mateix al municipi?
Evidentment la crisi de la Covid19 ho marca tot, però confio que puguem assolir alguns dels grans projectes de la legislatura. De fet, els primers mesos van ser fructífers i vam poder dur a terme algunes actuacions, com ara l’enderroc de les cases del carrer Constància, l’asfaltatge de molts carrers o la millora de la xarxa d’abastament del Mollet i, un molt destacat, com el nou Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Mediambientals de Catalunya, que ja va iniciar el curs. I, evidentment, seguim treballant per superar els entrebancs i comencem a fer realitat projectes que reforcen l’economia i benestar de la gent del poble, ara més necessaris que mai, com la remodelació de la piscina, ja projectada, el pavelló municipal nàutic o el Centre d’Economia Blava a l’edifici de les Duanes, per destacar-ne alguns.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge donaria als rapitencs i rapitenques en aquest moment?
Estem vivint moments complicats i no podem saber quin és el futur de la Ràpita, però sí que estic convençut d’una cosa: la gent de la Ràpita hem demostrat, moltes vegades, que estem capacitats, som forts, treballadors i optimistes. Les persones que conformem el govern municipal hi estem treballant i com sempre estem al servei dels rapitencs i rapitenques i a la seua disposició per a tot allò que puguem fer. Això sí, caldrà que ho fem junts, braç a braç, perquè només si anem tothom a l’una aconseguirem els objectius que ens marquem. Confio que, com hem fet des de l’inici de la pandèmia, seguim cuidant-nos individualment per a cuidar-nos col·lectivament, seguim les mesures de protecció, només així serem capaços d’aturar l’expansió de la Covid19 i afrontar el futur en garanties.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PP acusa Ricomà de mentir amb el cost de les Festes de Santa Tecla 2020

Notícia següent

Sánchez ofereix la possibilitat d’aixecar l’estat d’alarma el 9 de març

Notícies relacionades