Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

La gestió de l’ansietat centra la primera edició del festival P˜ART a Tortosa a través de tallers i actuacions

Avatar photo

Una quinzena d'artistes aposten per la normalització de la salut mental des del parc Teodor González

Una quinzena d’artistes participen aquest dissabte en la primera edició del festival P˜ART, un certamen que mescla la salut mental i l’art. El programa es completa amb cinc tallers i diverses actuacions al parc Teodor González de Tortosa que aposten per la normalització d’aquest àmbit. L’objectiu, segons els impulsors, és trencar estigmes i aportar eines per gestionar l’ansietat. El festival és la carta de presentació del projecte P˜ART, el treball de final de grau dels integradors socials Violeta Lleixà i Josep Lanau. La iniciativa, que estarà desenvolupada per complet l’any vinent, es basa en tallers presencials i una aplicació mòbil per gestionar les emocions. Per fer-ho realitat, s’ha engegat una campanya de micromecenatge.

La primera edició del festival P≈ART, el certamen per a l’autogestió de l’ansietat, s’ha complementat amb un programa en què s’han combinat diferents disciplines artístiques. La dansa, el teatre o la música han estat presents en les actuacions que s’han fet al parc Teodor González de Tortosa i que s’allargaran durant tota la jornada de dissabte. Entre altres propostes, els assistents han pogut gaudir d’una intervenció conjunta entre el coreògraf Roberto Olivan i l’il·lustrador Hernán En H, que han encetat la programació del certamen. Al parc també s’han instal·lat diversos estands de negocis de proximitat.

Més enllà de les actuacions, el festival P≈ART s’ha basat en cinc tallers dirigits a majors de setze anys per treballar les emocions a través de la música, l’escriptura o el dibuix. Segons la psicòloga Mònica Fatsini, es tracta d’un “petit tast” per als participants que vulguin aprendre a identificar i gestionar les emocions en el seu dia a dia. A través de dinàmiques de curta durada, els assistents reben una breu pinzellada sobre què fer a l’hora de canalitzar sentiments.

“Hi ha moltíssimes evidències científiques i socials que l’expressió artística proporcionen benestar en les persones. Entenem que hi ha un model dual de la salut mental, que pot haver-hi malestar o patologia, però també ha d’existir benestar en les persones. El que pretenem amb aquest projecte és promoure com gestionar i transitar pel malestar, però també el benestar de les persones”, ha remarcat Fatsini.

Un projecte pendent de créixer

El projecte P≈ART va néixer de la mà de dos estudiants d’integració social, la Violeta Lleixà i en Josep Lanau, que van unir-se per fer el treball de final de grau. Tots dos tenen una estreta vinculació amb l’art; mentre que Lleixà pinta, Lanau opta per la música. “És la nostra manera de trobar aquesta pau en nosaltres mateixos i va ser una idea que vam tenir per expandir-ho al món”, ha assenyalat la jove. La iniciativa també lluita per normalitzar el tractament de la salut mental i trencar amb estigmes.

El festival, que comparteix el nom de P≈ART, serveix com una carta de presentació per donar a conèixer la iniciativa, que esperen tenir en marxa l’any vinent per complet. La proposta es dividirà en dues vessants; la virtual i la presencial. D’una banda, es posarà en marxa una aplicació mòbil que acompanyarà l’usuari amb eines i suport per part d’un equip interdisciplinari per aprendre a gestionar moments d’ansietat, mentre que de l’altra, s’impartiran tallers presencials a les Terres de l’Ebre que serviran per treballar aquest mateix objectiu. Per aconseguir-ho, els impulsors han engegat una campanya de micromecenatge per recaptar 2.500 euros i que s’allargarà fins dissabte vinent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els coreans canvien com calculen l’edat i, seran dos anys més joves

Notícia següent

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida inaugura la Fira Gastronòmica De Prop

Notícies relacionades