La regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura i Memòria Històrica

Avatar photo

El ple del mes de març dona compte del canvi de nom

La regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura i Memòria Històrica. Així es donarà compte al ple ordinari del mes de març previst per a dilluns 29. Amb aquest canvi de nom es vol posar de rellevància la importància que té la Memòria Històrica en les polítiques municipals, segons comenta l’alcalde, Adam Tomàs. La regidora de Cultura i Memòria Història, Inés Martí, explica que “és una reivindicació que es fa des de la Generalitat des de fa temps; i li donem resposta perquè d’aquesta manera es posa en valor tota la tasca feta en aquest àmbit”.

Així, la regidora destaca la feina feta per enretirar tota la simbologia inclosa dins el cens de Memorial Democràtic. “Les plaques metàl·liques d’habitatges de protecció oficial d’aquella època s’han enretirat en dues fases i ara estan en dipòsit al Museu Terres de l’Ebre”, recorda Martí, “i no en queda cap que tinguem constància, no obstant, si algun ciutadà o ciutadana en detecta una, que ens ho faci saber i l’enretirarem ràpidament”. El que encara queda per traure és la placa amb els juncs a un habitatge del carrer Melilla. Sobre la placa del carrer Melilla, la regidora explica que implica traure un cablejat de llum i s’està treballant amb Fecsa per tal de poder eliminar la simbologia. Pel que fa la làpida del cementeri municipal, la proposta de Memorial Democràtic és senyalitzar-la d’aquesta manera: “En aquesta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir arran de l’esfondrament de les institucions democràtiques causat pel cop d’Estat contra la Segona República, de juliol de 1936, i l’esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta làpida conté simbologia d’exaltació de la dictadura de Franco, que va utilitzar les víctimes d’aquesta violència amb finalitats.” Està previst col·locar aquesta placa durant el mes d’abril.

L’Ajuntament també ha trasllat altres consultes al Memorial Democràtic per tal de conèixer les seves recomanacions sobre com actuar en altres elements que poden generar dubtes i actualment s’està valorant la solució a implementar.

Activitats per la  memòria històrica

Seguint amb el projecte iniciat l’any del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre, la regidoria de Cultura i Memòria Històrica prepara un calendari d’activitats. Entre elles hi destaquen les rutes guiades, la urbana i la fluvial, pels espais de la Batalla de l’Ebre (26 de juny, 15 i 16 de setembre i 16 d’octubre).

Per una altra banda, amb l’institut Ramon Berenguer IV s’ha treballat, des del curs 2018-2019, el projecte ’Portes de la memòria’, a través del qual els i les alumnes de batxillerat han recuperat la biografia dels 10 deportats d’Amposta a camps de concentració nazi. Aquest projecte culminarà al juny amb una exposició sobre la vida d’aquetes 10 persones al Museu de les Terres de l’Ebre. En concret, serà el 4 de juny quan s’inaugurarà l’exposició ’Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis”. Tanmateix, per al 18 de juny hi ha prevista la instal·lació de les llambordes (stolpersteine) que recordaran allí on van viure aquestes persones, juntament amb una xerrada sobre l’exposició.

Al setembre d’aquest any, es preveu al presentació del llibre “La Guerra Civil a Amposta (1936-1939)”, per Andreu Canal, guanyador de la segona edició del Premi de Recerca Jordi Fontanet el 2019 (22 de setembre). A més a més, explica Martí, “també es preveu continuar amb les tasques de senyalització d’espais de Memòria Històrica, gràcies al gran treball de recerca que hi ha al darrera”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen un conductor ebri que va provocar un accident i va fugir del lloc deixant un ferit greu a Vilanova i la Geltrú

Notícia següent

Desmantellades dues plantacions indoors de marihuana a l’Ampolla i Roquetes

Notícies relacionades